6. 4. 2022, 11:52

Impresivno! Za Ukrajince gradijo sosesko na otoku

Profimedia

Za največ tri leta bi se tam lahko nastanilo 330 beguncev.

V danski prestolnici København naj bi postavili večje število modularnih zgradb, ki bodo zagotovile stanovanjske in socialne objekte za 330 ukrajinskih beguncev, poroča 24ur.com. 

Predlagana lokacija je na otoku Amager južno od mesta v bližini ceste Amager Strandvej, na območju, ki se trenutno uporablja za skladiščenje izgubljenega blaga in mestnega inventarja. Začasne modularne stavbe bodo poleg stanovanjskih uporabljene tudi kot javni prostori in ustanove za varstvo otrok.

Odločitev bo kmalu znana

Mestni svetniki se bodo ta teden odločili, ali bo občina porabila do 9,55 milijonov evrov za najem in namestitev modulov, ki bi lahko bili pripravljeni do julija, je razvidno iz dnevnega reda prihajajoče seje mestnega sveta.

5,92 milijonov pričakovanih stroškov bo pokril sklad za nepredvidene stroške gradnje, pišejo lokalni mediji, ki poročajo, da ima načrt večinsko podporo v občinskih odborih.

"Smo v zelo posebnem položaju, ko bomo v Københavnu sprejeli veliko razseljenih ljudi, ki bodo potrebovali streho nad glavo. To so moduli, ki se uporabljajo tudi za šole in otroške ustanove, in to je smiselna rešitev – če upoštevamo vse stvari," je povedal vodja odbora za zaposlovanje in integracijo mestnega sveta Jens-Kristian Lütken.

København bi lahko sprejel med 10.000 in 11.000 ukrajinskih beguncev. Vlada je sicer prejšnji teden sporočila, da se pripravlja na sprejem več kot 100.000 beguncev iz Ukrajine, kar je petkrat več od prvotne ocene.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel