2. 5. 2022, 22:00 | Vir: STA

Indijski premier v Berlinu tudi o Ukrajini

Profimedia

Indijski premier Modi se je z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem pogovarjal o aktualnih političnih vprašanjih.

Indijski premier Narendra Modi, ki se je v Berlinu srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, je pozval k dialogu za končanje vojne v Ukrajini, hkrati pa se izognil obsodbi Rusije zaradi invazije. Scholz je Indijo označil za ključno partnerico Nemčije v Aziji tako na gospodarskem kot na področju varnostne in podnebne politike.

Indija sankcij proti Rusiji ne podpira

"Ob začetku krize v Ukrajini smo takoj pozvali k premirju in poudarili, da je dialog edini način za rešitev konflikta," je dejal Modi na novinarski konferenci z nemškim kanclerjem.

"Verjamemo, da nobena stran iz te vojne ne more izstopiti kot zmagovalka, vsi bodo utrpeli izgube in zato smo za mir," je dodal Modi, ki ga v torek in sredo pričakujejo tudi na Danskem in v Franciji.

Indija, ki ni obsodila vojne in ne podpira zahodnih sankcij proti Moskvi, išče ravnovesje v odnosih z Zahodom in z Rusijo. Z Moskvo je okrepila trgovino in kupuje več poceni ruske nafte, prav tako se močno zanaša na Rusijo pri dobavi vojaške opreme.

Nemški kancler je po pogovorih ponovil, da Rusija z invazijo na Ukrajino "izpodbija temeljna načela mednarodnega prava".

Scholz poudaril vlogo Indije pri varstvu podnebja

Scholz je tudi poudaril, da je Indija ključna država za globalno varstvo podnebja. Sedanji vročinski val v Indiji kaže, kako pomembno je zaustaviti podnebne spremembe, je dejal.

Nemčija in Indija sta se dogovorili o 14 skupnih izjavah o nameri, med njimi tudi o sodelovanju na področju vodika. Indija je v dobrem položaju, da dolgoročno postane ključna lokacija za proizvodnjo zelenega vodika, je sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.

Zeleni vodik je pomemben za Nemčijo, ki želi do leta 2045 postati ogljično nevtralna, ta prehod pa pomeni, da bo treba spremeniti proizvodne procese v jeklarski in kemični industriji. Za proizvodnjo zelene električne energije bodo verjetno potrebne velike količine zelenega vodika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord