Nikola Vuković | 3. 10. 2023, 12:33

Inšpektorja, ki sta odkrila največji nasad marihuane v Evropi, trepetata: za njuno likvidacijo plačali po 500.000 evrov

Profimedia/Insajder/fotomontaža

Opravljala sta svoj poklic, zdaj pa jima želijo streči po življenju ...

V Srbiji, državi, v kateri imata absolutno oblast Aleksandar Vučić in njegova srbska napredna stranka, se že leta vrstijo številni škandali, ki pričajo o povezanosti vladajoče stranke z nekaterimi kriminalnimi in korupcijskimi dejavnostmi. Ena od takšnih zgodb je še posebej pritegnila pozornost po vsej državi, zato je izjemno pomembno, da se z njo seznani tudi evropska javnost.

"Ekološko sadje in zelenjava"

Pred tremi leti in pol je Balkan pretresla afera o odkritju največje plantaže marihuane v Evropi - Jovanjice. Nepremičnina, ki je registrirana za pridelavo ekološkega sadja in zelenjave, se nahaja 10 kilometrov od Beograda, in sicer v Stari Pazovi.

Slobodan Milenković

Slobodan Milenković

YouTube/Novosti/posnetek zaslona

Kmetijsko posest so pred leti obiskovali visoki funkcionarji vladajoče stranke (predvsem Aleksandar Vulin, sedanji direktor BIA, ki je trenutno pod sankcijami ZDA) in nihče ni niti slutil, da sem tam dogajajo vse prej kot legalne zadeve. Toda v nekem trenutku je načelnik četrtega oddelka beograjske policije Slobodan Milenković na podlagi obtožb, do katerih seje dokopal z operativnim raziskovanjem, in s pomočjo šefa operative Dušana Mitića odkril največjo narkokorupcijsko afero v zadnjih desetletjih v Srbiji.

Aretiran je bil lastnika posestva Predrag Koluvija, ki je imel ves ta čas uradno izkaznico, ki jo je izdal MUP Republike Srbije (izkaznica je bila pridobljena v času, ko je bil minister za notranje zadeve Ivica Dačić, zdajšnji minister za zunanje zadeve). Od tedaj dalje Milenković in Mitić preživljata pravi pekel.

Vpleten celo vrh države

Glede na to, da so vse informacije, ki so jih dobili med preiskavo in tudi po aretaciji, vodile do državnega vrha, je bilo tako Milenkoviću kot Mitiću že na začetku jasno, da ju ne čaka nič dobrega, nič prijetnega. In tako je bilo. Takoj po aretaciji Koluvije so vladi in vladajočim politikom naklonjeni mediji začeli z različnimi obtožbami proti Mitiću in Milenkoviću. Neznanci so jima ponujali celo podkupnino, s čimer so želeli prikriti vse skupaj.

Dušan Mitić

Dušan Mitić

YouTube/Insajder/posnetek zaslona

Dvojec se kljub temu ni pustil zlomiti in celoten primer je končal na mizi posebnega tožilca za organizirani kriminal v Beogradu. Ob tem je vsekakor zanimiv tudi podatek, da je zagovornik obtoženega Koluvija Vladimir Đukanović, visoki funkcionar SNS ... Postopek, ki še poteka, je medtem privedel tudi do razrešitve dveh inšpektorjev, ki se trenutno soočata z velikimi pritiski državnega vrha in kriminalnih klanov, enemu od njiju pa je bila dodeljena zaščita SAJ (posebna protiteroristična enota), potem ko so ugotovili, da določen kriminalni klan pripravlja njuno likvidacijo.

Bo Milenković razkril imena?

Kot so sporočili iz odvetniške pisarne Tomanović, naj bi bilo po najnovejših informacijah "za likvidacijo inšpektorja Slobodana Milenkovića plačanih že 500.000 evrov", viri pa, dodajajo, da je prav toliko plačano tudi za likvidacijo inšpektorja Dušana Mitića, poroča N1 Srbija. Dodajajo, da bo Milenković pristojne obvestil o novih podatkih, pa tudi o imenu osebe, ki je plačala likvidacijo, in hkrati, kdo je vse skupaj naročil.

"Nujno je, da policija in tožilstvo nemudoma prenehata s političnimi igricami, ki si jemljejo pravico do življenja, in vsa svoja sredstva usmerita v funkcijo preprečevanja zla," so še zapisali v Tomanovićevem uradu.