N. Vo. | 28. 2. 2024, 11:15

Nova nevarnost digitalne dobe: iPhone kot vohun v vašem žepu? Preverite, kako preprečiti nedovoljen dostop do naprave

Profimedia

Kako se zaščititi pred digitalnimi zasledovalci? Razkrivamo, kako pravilno uporabiti nastavitve za varnost na mobilnih napravah iPhone.

Čeprav se večine novosti na pametnih napravah ljudje bolj kot ne veselijo in jim razno razne aplikacije, kot je spletno bančništvo, olajšajo njihov vsakdan, se uporabniki pametnih telefonov v času digitalne dobe srečujejo tudi s številnimi vprašanji o zasebnosti podatkov.

Nedavno je uporabnik Reddita delil zgodbo prijatelja, katerega aktivnosti na iPhonu je nekdo natančno spremljal. Ta skrivnostni zasledovalec je bil seznanjen z vsebino, ki jo je prijatelj gledal na Netflixu, in celo z iskanji na Googlu. Postavilo se je vprašanje o temni strani tehnologije, s katero se morda vsakodnevno srečujemo, ne da bi se tega sploh zavedali, poroča The Sun.

Kako se rešiti pred takšnimi vdori?

Ena izmed ključnih rešitev, ki jo omenja največ uporabnikov, je funkcija varnostni pregled (Safety Check), ki jo je Apple razvil kot orodje za zaščito svojih uporabnikov.

Varnostni pregled, dostopen na vseh modelih iPhona z operacijskim sistemom iOS 16 ali novejših, je zasnovan kot ovira proti neželenemu deljenju osebnih informacij. Ta funkcija uporabnikom omogoča, da v nekaj preprostih korakih pregledajo in po potrebi prekinejo deljenje svojih podatkov z osebami in aplikacijami.

Poleg tega orodje omogoča, da omejimo dostop do sporočil in klicev preko funkcije FaceTime ter da lahko naenkrat ponastavimo vsa dovoljenja, ki ste jih kadarkoli dali komu za dostop do zasebnosti vaših aplikacij. S to funkcijo lahko tudi enostavno spremenite geslo svojega Apple ID-ja.

Kako ga uporabiti?

Če želite zagnati varnostni pregled, morate zagotoviti, da vaša naprava poganja iOS 16 ali novejša različica, obenem pa morate imeti osebni Apple ID z vklopljenim dvostopenjskim preverjanjem pristnosti.

Ko to uredite, pojdite v "nastavitve", kliknite na "zasebnost in varnost" in nato na "varnostni pregled". Odprl se bo seznam aplikacij, za katere lahko preprečite deljenje vsebine z drugimi ljudmi. To vključuje aplikacije zdravje, dom, skupne koledarje, skupno lokacijo, skupne zapiske in skupne fotografije. Lahko tudi blokirate aplikacije pri zbiranju določenih vrst podatkov, vključno s preprečevanjem dostopa do mikrofona, kamere in stikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol