Uredništvo | 26. 4. 2024, 06:00

Bizarno: trgovina je videti povsem enako kot H&M, vendar ...

TikTok/uptin/posnetek zaslona

Lokalni trgovci lahko posnemajo logotipe in koncepte znanih franšiz, ne da bi podjetja lahko naredila karkoli v zvezi s tem.

Nad trgovino piše H&M in tudi logo je povsem enak kot tisti priljubljenega švedskega trgovca s hitro modo, a oblačila, ki jih prodajajo v notranjosti, niso niti malo podobna H&M-ovim, bolj spominjajo na tiste, ki jih dobite v butikih v obmorskih krajih.

Podobno je s kavo Starbucks: dobili boste lonček za kavo z logom Starbucks Coffee, ki (razen barve) na las spominja na pravega, vendar v njem ne bo 'prave' Starbucksove kave. Kaj se dogaja?

Dobrodošli v Iranu! Kot je uporabnik @uptin razložil v viralnem posnetku na TikToku, država ne dovoljuje ameriškim podjetjem, da bi pri njih odpirali poslovalnice, vendar pa lokalni trgovci lahko posnemajo njihove logotipe in koncepte, ne da bi podjetja lahko naredila karkoli v zvezi s tem.

Nekateri trgovci se tako odločijo, da jih bodo skopirali v celoti, tako kot v primeru H&M, drugi se odločijo za drobne spremembe: KFC (Kentucky Fried Chicken), veriga restavracij, specializiranih za ocvrtega piščanca, tako postane KF, priljubljena veriga hitre hrane Burger King Burger Keng oziroma King Burger, McDonald's pa Mash Donalds.

"Kot bi te poslovalnice ustvarila umetna inteligenca," pravijo TikTokerji, ki so se odzvali na posnetek.

Po drugi strani, navaja spletna stran American Marketing Association, boste v Iranu našli nekatere (originalne) znamke iz Evrope in Daljnega vzhoda, predvsem na področju tehnologije in avtomobilizma: na primer Sony, LG, Samsung, BMW, Benz, Hyundai, Unilever, Volvo, Renault, Philips, Peugeot, Mitsubishi, L’Oreál, Siemens, Panasonic, HP, Epson in druge.

@uptin

♬ Funny lazy donkey (hilarious song)(937200) - LEOPARD

"Tukaj ni nobenega občutka za avtorske pravice, tako da če bi se želeli odvetniki katere od omenjenih znamk pritožiti, se ne bi imeli kam," še pravi avtor posnetka.

Toda če oblačila, ki jih boste dobili v lokalni različici H&M-a, morda niso to, kar bi si želeli, boste v primeru potovanja v Iran morda zadovoljni vsaj s hrano. Tudi če hamburger v resnici ni iz Burger Kinga, je namreč po besedah uporabnika TikToka menda dejansko "precej dober".