L. PA. | 27. 9. 2023, 13:41

Italija LGBTQ+ skupnost vse bolj potiska v kot, v bran ji je stopila tudi Donatella Versace

Profimedia

"Imela sem 11 let, ko mi je moj brat Gianni povedal, da je gej. Zame to ni spremenilo ničesar. Imela sem ga rada in res mi je bilo vseeno, koga ljubi," je znamenita modna oblikovalka povedala ob prejemu humanitarne nagrade za pravičnost in vključenost Nacionalne zbornice italijanske mode.

Italijanska LGBTQ+ skupnost vse od nastopa desničarske vlade pod vodstvom Giorgie Meloni, prve premierke v zgodovini Italije in predstavnice politične stranke, ki je neposredno nasledila gibanje članov Mussolinijeve fašistične stranke v povojni Italiji, opozarja na sistematično kršenje državljanskih pravic.

Med drugim Italija nima zakona, ki bi priznaval otroke istospolnih parov, poslanci pa so poleti podprli še zakon, ki prepoved nadomestnega materinstva razširja tudi na tiste, ki dobijo otroke prek nadomestnih mater v tujini.

Nadomestno materinstvo bi radi spremenili v "univerzalno kaznivo dejanje", ne glede na to, da mnogi opozarjajo na neustavnost tega zakona. V Italiji je nadomestno materinstvo sicer prepovedano že od leta 2004 in zanj je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let ter denarna kazen od 600.000 do milijona evrov.

Toda po novem bi to prepoved razširili tudi na tiste, ki dobijo otroke prek nadomestnih mater v tujini, tudi če je nadomestno materinstvo v drugi državi zakonito. To je za marsikaterega pripadnika LGBTQ+ skupnosti edini način, da pride do otroka. Nadomestno oziroma surogatno materinstvo, opravljeno v tujini, bi se ravno tako kaznovalo z zaporom do dveh let oziroma z denarno kaznijo do milijona evrov.

Profimedia

"Omejujejo nam svobodo"

O diskriminaciji, s katero se sooča italijanska LGBTQ+ skupnost, je zdaj javno spregovorila oblikovalka Donatella Versace, ki je te dni prejela humanitarno nagrado za pravičnost in vključenost Nacionalne zbornice italijanske mode.

"Naša vlada želi ljudem vzeti pravico, da živijo, kakor želijo," je Versacejeva, ki že leta velja za ikono gejevske skupnosti, povedala v nedeljo, ko je nagrado prevzela na odru milanske La Scale. "Omejujejo nam svobodo. Moramo se boriti za svobodo v času, v katerem transspolne osebe še vedno doživljajo grozljivo nasilje, v času, v katerem otroci istospolnih parov niso priznani kot njihovi otroci, v času, ko manjšine napadajo z vedno novimi zakoni," je po poročanju Guardiana dejala oblikovalka, ki od konca devetdesetih vodi modno hišo Versace.

To je ustanovil njen brat Gianni Versace, ki ga je leta 1997 ubil serijski morilec Andrew Cunanan. Versace je odprto govoril o svoji homoseksualnosti, česar se je v svojem govoru dotaknila tudi Donatella Versace. "Imela sem 11 let, ko mi je moj brat Gianni povedal, da je gej. Zame to ni spremenilo ničesar. Imela sem ga rada in res mi je bilo vseeno, koga ljubi," je dejala.

"Prva javna oseba v Italiji, ki je spregovorila"

Donatella Versace je za govor dobila stoječe ovacije, kako pomembne so njene besede, pa so poudarili tudi LGBTQ+ aktivisti. "Donatella Versace je prva oseba v Italiji, ki je tako jasno in eksplicitno obsodila homofobno politiko vlade," je dejal gejevski aktivist Franco Grillini. "Ker je eno najpomembnejših modnih imen, vabim tudi druge, da ji sledijo."

"Izjava Donatelle Versace je pomembna. Jasno je povedala, kako ta vlada jemlje svoboščine in pravice skupnosti LGBTQ," se je strinjal tudi Fabrizio Marrazzo, tiskovni predstavnik stranke, ki se bori za pravice LGBTQ+ skupnosti, in pobudnik referenduma za enakopraven zakon. "Prosimo jo, naj nas podpre, še posebej kampanjo, usmerjeno v to, da uzakonimo poroko za lezbijke, geje in transspolne osebe, da bo končno enaka kot za vse druge."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol