D. D. | 6. 10. 2023, 10:53

Bojijo se najhujšega: zaradi številnih potresov država načrtuje množično evakuacijo

Profimedia

Zgolj avgusta so okoli največjega evropskega aktivnega vulkana zabeležili 1118 potresnih sunkov.

Kot smo že poročali, je Italijo nedavno stresel potres na vulkanskem območju Flegrejska polja blizu Neaplja. Potres z magnitudo 4,0 je stresel območje malo po 22. uri in prebivalce močno prestrašil. Na območju visoke vulkanske aktivnosti v deželi Kampaniji že nekaj časa beležijo številne manjše potrese. Samo avgusta so okoli največjega evropskega aktivnega vulkana zabeležili 1118 sunkov.

Profimedia

Območje se nahaja v bližini vulkana Vezuv, pred časom pa so znanstveniki odkrili še skriti vulkan Goreča polja (Campi Flegrei), ki bi lahko v primeru izbruha ubil na milijone ljudi. 

Zaradi vsega naštetega italijanska vlada razmišlja o množični evakuaciji. Več deset tisoč ljudi, ki živijo okoli supervulkana, bi rada preselila. O novih ukrepih, vključno z načrtom za preverjanje trdnosti zgradb na tem območju, bodo razpravljali na seji vlade, poroča Index.hr. 

Neposredne nevarnosti ni

Strokovnjaki pravijo, da je povečana seizmična aktivnost verjetno povezana s pojavom, znanim kot bradizeizem (postopno dvigovanje ali spuščanje dela zemeljske površine, ki ga povzroča polnjenje ali praznjenje podzemne komore magme). 

Večina vulkanologov pravi, da neposredne nevarnosti izbruha ni, a ker se tla trenutno dvigajo za 1,5 cm na mesec, obstaja zaskrbljenost glede vpliva na stavbe v bližini.

Evakuacija le v skrajni sili 

Minister za civilno zaščito Nello Musumeci je dejal, da se bodo evakuacije začele ta teden le v primeru skrajne nevarnosti. "Pričakuje se tudi, da bo vlada več sredstev namenila lokalnim agencijam za civilno zaščito, da bodo lahko hitro posredovale v izrednih razmerah, in financirala komunikacijsko kampanjo za ozaveščanje javnosti," je dejal Musumeci.

Nazadnje je Campi Flegrei utrpel podobno potresno eksplozijo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ob tej priložnosti so iz bližnjega Pozzuolija začasno evakuirali 40.000 ljudi, še navaja tuji medij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol