R.S. | 5. 7. 2022, 06:54 | Vir: STA

Italijani razglasili izredne razmere, kaj se dogaja?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Četrtmilijonska Verona je omejila porabo pitne vode, Milano pa je napovedal zaprtje okrasnih fontan. S kakšno težavo se soočajo naši zahodni sosedi?

Italija je zaradi suše razglasila izredne razmere v petih severnih regijah. Napovedala je tudi 36,5 milijona evrov vreden sklad za pomoč prizadetim.

Izredne razmere so razglašene v Furlaniji-Romanji, Furlaniji-Julijski krajini, Lombardiji, Piemontu in Venetu.

Država se namreč v zadnjem času sooča z nenavadno zgodnjim vročinskim valom in pomanjkanjem padavin, zlasti v severni kmetijski Padski nižini, ki jo je prizadela najhujša suša v zadnjih 70 letih.

Po podatkih največjega kmetijskega sindikata v državi Coldiretti suša ogroža več kot 30 odstotkov nacionalne kmetijske proizvodnje in polovico kmetij v Padski nižini, kjer pridelujejo parmski pršut.

Več občin napovedalo omejitve

Vodostaj nižji od običajnega za ta letni čas je prizadel tudi jezera Maggiore in Garda, južneje pa je upadla tudi reka Tibera, ki teče skozi Rim.

V zadnjih dneh je več občin napovedalo omejitve. Četrtmilijonska Verona je omejila porabo pitne vode, Milano pa je napovedal zaprtje okrasnih fontan. Druga posledica suše je močno upadla proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord