R.S. | 23. 7. 2023, 07:00

Čudovit otok, kjer vam hrano strežejo zgolj zaporniki (FOTO)

Otok Pianosa je videti naravnost čudovito.

Profimedia

Včasih je bil znan kot "hudičev otok". 

Majhen italijanski otok, imenovan Pianosa, ima razburljivo preteklost. Najbolj znan je po zaporu, ki je od leta 1998 zaprt. Prestopniki na otoku danes niso več za rešetkami, temveč so pogojno izpuščeni in delajo v hotelu Milena, kjer jih nadzorujejo nadrejeni. Prestopniki, ki želijo biti sprejeti v program rehabilitacije v hotelu Milena, morajo v zaporu prestati že vsaj tretjino kazni in opraviti vrsto strogih psiholoških in socialnih testov, poroča CNN. 

Deset prestopnikov opravlja delo kuharjev, vrtnarjev, natakarjev in čistilcev plaž v edinem hotelu, ki ga ponuja otok. Hotel Milena, obdan z borovci, ima 11 sob z lesenim pohištvom in čudovitim razgledom na morje. Italijani tja prihajajo na poroke, rojstne dneve in druga praznovanja, ne glede na nekonvencionalne zaposlene.

Za delo v hotelu prejemajo mesečno plačo, bivajo pa v nekdanjih prostorih starega zapora, ki so jih preuredili v prijetne studie s telovadnico, televizijo, kuhinjo in zasebnimi sobami s kopalnicami. Imajo tudi mobilne telefone, da lahko ostanejo v stiku s svojimi družinami. Zvečer se lahko kopajo na čudovitih plažah otoka.  

V hotelu Pianosa delajo prestopniki.

V hotelu Pianosa delajo prestopniki.

Profimedia

Prestopniki so dobili drugo priložnost zaradi rehabilitacijskega programa, ki jih poskuša vključiti nazaj v družbo. Čeprav je otok znan tudi kot Alcatraz Tirenskega morja, je vzdušje na otoku veliko bolj mirno. 

"Verjamem v moč odrešitve in v to, da je treba ljudem dati drugo priložnost - zaporniki ne bi smeli gniti za rešetkami, ampak bi morali aktivno sodelovati pri različnih nalogah. Vesela sem, da se z delom vračajo v življenje," je povedala Giulia Manca, ki dela kot vodja hotela in nadzornica otoškega rehabilitacijskega programa. Giulia je na Pianos odpotovala leta 2011 in se ni želela vrniti domov, saj jo je navdušil ta edinstven projekt, pa tudi dejstvo, da ljudje dobijo drugo priložnost za življenje.

Obiskovalci do nedavnega niso imeli dostopa do otoka, danes pa lahko na otok pridejo posamezniki v okviru organiziranih izletov z ladjo prek določenih agencij. 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol