21. 4. 2022, 07:56

Iz Palestine izstrelili več nevarnih raket. Kaj se dogaja?

Profimedia

V Izraelu se odvija največja zaostritev napetosti od 11-dnevne vojne lansko leto. Preprečevanje spornih shodov, raketnih izstrelitev in nestrpnosti med ljudmi sproža resne skrbi. 

Palestinski skrajneži so iz Gaze izstrelili več raket na območje Izraela. Dvakrat so se oglasile sirene tudi na jugu države, je izraelska vojska sporočila na Twitterju. 

Pozno v sredo so z območja Gaze izstrelili najmanj eno raketo, zaradi katere se je sprožil alarm v mestu Sderot. Kasneje pa so zgodaj davi izstrelili še štiri rakete, ki pa jih je prestregel obrambni sistem. 

V odgovor na prvi napad je izraelska vojska po lastnih navedbah napadla podzemeljski kompleks, ki naj bi ga skrajneži uporabljali za izdelavo raket. "Odgovornost za vse teroristične aktivnosti pripisujemo Hamasu iz Gaze," je tvitnila vojska.

Pred tem je izraelska policija v Jeruzalemu sicer preprečila sporen shod izraelskih nacionalistov, ki bi še dodatno zaostril odnose. Lani so palestinski skrajneži v odgovor na podoben shod izstrelili več raket, kar je vodilo v 11-dnevno vojno.

Napetosti med Izraelci in Palestinci se že več tednov nevarno stopnjujejo. Ta konec tedna jih je še dodatno zaostrilo množično nasilje na Tempeljskem griču v Jeruzalemu, ki velja za sveti kraj tako za muslimane, saj tam stoji mošeja Al Aksa, kot tudi jude.

V ponedeljek so palestinski skrajneži iz Gaze prvič od začetka leta izstrelili raketo na območje Izraela, kar pa so izraelski sistemi prestregli. V odgovor so Izraelci v torek izvedli napad na tarče gibanja Hamas v Gazi. 

Po poročanju izraelske časopisne hiše so aretirali sedem Palestincev, ki so izstreljevali rakete na tempelj Mount (prevod: Tempeljski grič). 

Na Instagramu lahko spremljamo veliko videoposnetkov o trenutnem stanju: 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Palestinian Channel (@palestinian.channel)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord