L. PA. | 21. 6. 2023, 12:22

Agonija z izginulo podmornico se nadaljuje: kaj se trenutno dogaja s potniki na krovu? (spreletel vas bo srh)

Profimedia

V Atlantskem oceanu izgubljene podmornice Titan še vedno niso našli. Medtem so se pojavile navedbe, da naj bi šlo pri ekspediciji za ekspriment, ameriški strokovnjak pa je razkril grozljive posledice dolgotrajnega ujetja v podmornici.

Kot smo že poročali, mednarodna armada ladij in letal na odprtem morju severnega Atlantika še vedno išče manjšo podmornico Titan v lasti podjetja OceanGate, ki je v nedeljo izginila med potopom z namenom ogleda razbitin potniške ladje Titanik.

Ameriška obalna straža je davi potrdila, da so reševalne ekipe, ki iščejo pogrešano podmornico, zaznale zvoke pod vodo na območju iskanja, medtem pa so vse glasnejše tudi navedbe, da naj bi šlo pri celotni ekspediciji do razbitin Titanika za izjemno tvegan eksperiment, ki ga ni odobril nihče.

Mike Reiss, newyorški scenarist in producent, ki je s podmornico potoval pred leti, je razkril, da je v pogodbi, ki jo morajo vsi udeleženci ekspedicije podpisati pred odhodom, kar trikrat navedeno, da lahko na potovanju umreš.

"Ko sem vstopal v podmornico, sem pomislil, da bi to lahko bil konec. Torej nihče, ki je v takšnem položaju, ni bil presenečen. Vsi so vedeli, v kaj se spuščajo," je dejal.

"Možne so katastrofalne težave"

New York Times pa zdaj poroča o pet let starem pismu, v katerem so različni oceanski inženirji, tehnologi in drugi poznavalci opozarjali na to, da gre pri tej ekspediciji za eksperiment in da zaznavajo možnost katastrofalnih težav.

Ironija je, da so pismo tedaj naslovili na izvršnega direktorja in ustanovitelja podjetja OceanGate Stocktona Rusha, ki je trenutno med pogrešanimi na Titanu. Prav tako naj podmornica ne bi imela nobenih varnostnih certifikatov, saj je podjetje OceanGate ocenjevalo, da bi pridobitev le-teh upočasnil njen razvoj.

Profimedia

Vprašanje je, ali niso potniki že mrtvi

Teorije, kaj se je zgodilo s podmornico, so po poročanju 24ur številne, od tega, da je med potopom izgubila moč in se ne more vrniti na površje ali pa se to dogaja zelo počasi, do tega, da je na krovu podmornice prišlo do požara ali da je podmornica utrpela okvaro tlačnega ohišja.

Naravnost srhljiva pa so poročila o tem, kaj se trenutno dogaja s potniki na krovu. Ameriški strokovnjak dr. Dale Molé je le malo pred izginotjem podmornice objavil znanstveno delo, v katerem pojasnuje, kakšne so nevarnosti dolgotrajnega ujetja v podmornici za zdravje.

Podmornica Titan ima po poročanju portala Dnevnik.hr prečiščevalec ogljikovega dioksida za odstranjevanje odvečnega strupenega plina, ki se nabere, ko potniki izdihujejo v zaprtih prostorih, vendar je njegova zmogljivost omejena.

Poleg tega, da se potniki zastrupijo ali da jim zmanjka kisika, ki ga imajo po podatkih ameriške obalne straže le še za približno 40 ur, pa jim grozi tudi hipotermija zaradi nizkih temperatur v globinah oceana ali hiperventilacija, posledica napadov panike, ki pa samo pripomore k izdatnemu porabljanju dragocenega kisika.

Dr. Molé je dejal še, da je reševanje bitka s časom, je pa veliko vprašanje, ali potniki niso že mrtvi zaradi katastrofalne poškodbe v tlačni posodi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol