Ni. Vu. | 25. 10. 2023, 09:15

Antonio Guterres razjezil Izraelce: “Po pokolu ni več prostora za uravnotežen pristop, Hamas je treba izbrisati z obličja planeta!”

Profimedia

V Izraelu generalnega sekretarja Združenih narodov pozivajo k odstopu.

Generaslni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval k takojšnjem premirju na Bližnjem vzhodu, in sicer v želji, da bi končali "epsko trpljenje v Gazi", ter dodal, da "nobena stran v oboroženem konfliktu ni nad mednarodnim humanitarnim pravom". Guterres je dodal, da so Palestinci že "56 let podvrženi zadušljivi okupaciji" in da je "pomembno priznati, da se napadi Hamasa niso zgodili v vakuumu".

Toda Guterres je s svojim medijskim nastopom močno razjezil Izraelce. Besen je bil tudi Eli Cohen, izraelski zunanji minister, ki je na omrežju X zapisal: "Z generalnim sekretarjem ZN se ne bom srečal. Po pokolu 7. oktobra ni več prostora za uravnotežen pristop. Hamas je treba izbrisati z obličja planeta!"

"Preprosto ni besed"

Ogorčenja ni skrival niti izraelski predstavnik v ZN Gilad Erdan, ki je Guterresa pozval k takojšnjemu odstopu: "Guterres ni primeren za vodenje ZN! Ni upravičeno ali smiselno govoriti s tistimi, ki sočustvujejo z najhujšimi grozodejstvi, storjenimi proti državljanom Izraela in judovskemu ljudstvu. Preprosto ni besed."

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je poskušal pomiriti razvnete strasti z besedami, da ima vsaka država pravico do samoobrambe in da "mora nedvoumno obsoditi barbarični teroristični napad Hamasa na Izrael".

Izraelska vojska je tudi ponoči nadaljevala zračno obstreljevanje območja Gaze in po navedbah tamkajšnje vlade skrajnega palestinskega gibanja Hamas ubila najmanj 80 ljudi, več sto je ranjenih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol