1. 12. 2023, 07:54 | Vir: STA

Konec premirja na Bližnjem vzhodu: še pred njegovim iztekom v Gazi eksplozije in streljanje

Profimedia

V oblegano palestinsko enklavo je med prekinitvijo ognja prvič po daljšem času prišla večja količina humanitarne pomoči.

Izraelska vojska je davi ob izteku veljavnosti dogovora o prekinitvi ognja v Gazi sporočila, da nadaljuje operacije v palestinski enklavi, od koder prihajajo že prva poročila o obnovljenih napadih. Izraelske sile so ob tem palestinsko gibanje Hamas obtožile kršitve premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela.

Profimedia

Kmalu po koncu premirja začetek napadov

Izraelska vojska je danes že pred iztekom dogovora poročala o sestrelitvi rakete, ki je bila izstreljena iz oblegane palestinske enklave. To je bila prva raketa, ki je bila izstreljena iz Gaze proti Izraelu v enem tednu. Sestrelili so jo približno eno uro pred koncem premirja, ki se je izteklo ob 7. uri po lokalnem oz. 6. uri po srednjeevropskem času.

Izraelsko letalstvo je kmalu po tej uri z letali napadlo sever Gaze, nad jugom enklave pa je znova slišati izraelske drone. Po navedbah očividcev in medijev, povezanih s Hamasom, je bilo danes na severu Gaze še pred iztekom dogovora moč slišati zvoke streljanja in eksplozij, nad območjem pa so bila aktivna letala in brezpilotni letalniki izraelskih sil.

Profimedia

Premirje izkoristili za menjavo zapornikov

Dogovor o začasnem premirju, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta, je bil v veljavi od minulega petka.

V tem času je v Gazo prvič po začetku izraelskega obleganja vstopila večja količina humanitarne pomoči, zgodilo pa se je tudi sedem izmenjav talcev in zapornikov. Zadnjo takšno izmenjavo sta Hamas in Izrael izvedla sinoči, ko je bilo v zameno za 10 izraelskih talcev izpuščenih 30 palestinskih zapornikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol