26. 10. 2023, 08:23 | Vir: STA

Izraelska vojska "v pripravah na naslednjo fazo boja" ponoči napadla številne celice Hamasa

Profimedia

Po poročanju nekaterih medijev naj bi šlo za največjo tovrstno operacijo v zadnjih tednih.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je "v pripravah na naslednjo fazo boja" ponoči na severu območja Gaze izvedla ciljno usmerjene napade s tanki in pehoto. Po operaciji so se z območja umaknili. V palestinsko enklavo so vstopili dan po tem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdil, da se pripravljajo na kopensko ofenzivo na Gazo.

Vojska je na omrežju X še sporočila, da so med operacijo napadli številne celice, infrastrukturo ter izstrelišča protitankovskih raket skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

Ne gre sicer za prvi vstop izraelske vojske na območje Gaze od 7. oktobra, naj pa bi šlo po poročanju nekaterih medijev za največjo tovrstno operacijo v zadnjih tednih.

Netanjahu v sredinem televizijskem nagovoru sicer podrobnosti o kopenski ofenzivi ali njenem začetku ni podal, navedel je le, da bo odločitev o tem, kdaj jo bo vojska začela, sprejel vladni vojni kabinet, je poročal britanski BBC.

Izrael kopensko ofenzivo napoveduje že nekaj časa in je prebivalce severa območja Gaze zato pozval k umiku na jug območja, kar jih je večina tudi storila.

Kmalu bo zmanjkalo goriva

Izraelska vojska medtem nadaljuje zračno obstreljevanje območja, kjer živi več kot 2,2 milijona Palestincev. Območje je tudi zaprla, zato se prebivalci soočajo z vsesplošnim pomanjkanjem, še posebej pereče pa je pomanjkanje goriva, ki naj bi ga po opozorilih Združenih narodov zmanjkalo danes.

Izraelska vojska bombardira Gazo od 7. oktobra, ko so pripadniki Hamasa, ki nadzira območje Gaze, napadli Izrael in v nekaj dneh ubili najmanj 1400 ljudi, več kot 200 pa so jih zajeli za talce in odpeljali na območje Gaze. Izraelsko povračilno obstreljevanje je po palestinskih virih v tej enklavi zahtevalo že več kot 6500 življenj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol