Ni. Vu. | 10. 10. 2023, 18:00

Izrael nadaljuje napade na Gazo, Hamas odgovarja, da bo začel pobijati talce (oglasil se je tudi UNICEF)

Profimedia

Svet z grozo v očeh opazuje dogajanje v Izraelu in Gazi, kjer so strasti še vedno močno napete.

Po preteku 24-urnega roka svojim državljanom, da naj kar najhitreje zapustijo območje Gaze, so pripadniki izraelske vojske včeraj izvedli nove zračne napade na Gazo. 'Povračilni' ukrepi izraelske vojske po napadu Hamasa v njihovi državi se nadaljuje tudi danes. Tamkajšnji mediji poročajo, da so ponoči zadeli več kot 200 ciljev.

Profimedia

Število smrtnih žrtev v Gazi je preseglo številko 700. Hamas je medtem opozoril prebivalce Aškelona, mesta na sredozemski obali v južnem Izraelu, naj nemudoma zapustijo svoje domove, saj se jim v nasprotnem primeru ne bo pisalo nič dobrega. 

Hamas zavrnil pogovore o talcih, dokler se boj ne konča 

Medije in družbena omrežja so preplavili posnetki talcev, ki jih je zajel Hamas, in njihovih sorodnikov, ki skrajneže prosijo, naj jih vendarle osvobodijo. Kljub temu je Ismail Haniyeh, vodja političnega biroja Hamasa, sporočil, da se njihova skupina ne bo pogajala z Izraelom o morebitnem izpustu talcev, in sicer vse do konca bojev.

Kot smo že poročali, je Hamas med sobotnim napadom na Izrael zajel med 100 in 150 talcev iz severnega Izraela, nato pa javno zagrozil, da bo začel pobijati talce, če se bodo zračni napadi Izraela na Gazo nadaljevali.

Profimedia

Savdska Arabija podpira Palestino 

De facto vladar Savdske Arabije, prestolonaslednik Mohammed Bin Salman, je po telefonu govoril s predsednikom Palestine in mu v trenutnem konfliktu z Izraelom izrekel podporo. Poudaril je, da bo Savdska Arabija še naprej podpirala palestinski narod pri pridobivanju pravice do dostojnega življenja in uresničevanju upov ter aspiracij. Omenil je tudi, da bodo skupaj z regionalnimi in mednarodnimi akterji poskušali prispevati k miru

Svetovna zdravstvena organizacija poziva k humanitarni pomoči 

Potem ko je Izrael prekinil oskrbo Gaze s gorivom, električno energijo in vodo, se je svetovna zdravstvena organizacija pridružila organizaciji UNICEF pri pozivu k vzpostavitvi humanitarnega koridorja na tem območju. Visoki predstavnik UNICEF za človekove pravice je že prej izjavil, da je izraelska blokada v nasprotju z mednarodnim pravom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol