20. 10. 2023, 15:08 | Vir: STA

Število mrtvih v Gazi hitro narašča: med smrtnimi žrtvami v izraelskih napadih je več kot tretjina otrok

Profimedia

Hamas medtem še vedno zadržuje več kot 200 izraelskih talcev, njihovo izpustitev pa pogojuje s prekinitvijo ognja.

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih najmanj 4137 ljudi, od tega 1661 otrok, še okoli 13.260 pa je bilo ranjenih, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Ob tem v palestinski enklavi pogrešajo še 1400 ljudi, od tega 720 otrok.

Profimedia

S takšno hitrostjo Gaze niso napadali že desetletja

Izrael je z intenzivnim obstreljevanjem Gaze pričel kmalu po tistem, ko so pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas 7. oktobra izvedli napade na cilje po Izraelu in ubili 1400 ljudi, okrog 200 so jih odpeljali v Gazo kot talce.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je izjavil, da njihove letalske sile s takšno hitrostjo že desetletja niso napadale Gaze. Ob tem je dodal, da pri letalskih napadih sodelujejo z izraelsko obveščevalno službo.

Profimedia

Hamas izpustitev talcev pogojuje s prekinitvijo ognja

Izraelske sile so danes sporočile tudi, da je večina od približno 200 talcev še vedno živih. Med njimi naj bi bilo več kot 20 otrok, med deset in 20 talcev pa naj bi bilo tudi starejših od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je medtem izpustitev številnih zajetih talcev pogojil s takojšnjo prekinitvijo ognja. Izrael ponudbe še ni sprejel. Hamas sicer ne zadržuje vseh talcev, nekatere jih namreč zadržujejo tudi druge skrajne islamistične skupine na območju Gaze.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol