27. 5. 2024, 07:43 | Vir: STA

Izrael napadel begunsko taborišče v Gazi: večina smrtnih žrtev je žensk in otrok

Profimedia

Palestinske oblasti so napad označile za ostuden pokol.

Oblasti v Gazi danes poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze. Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

Večina ubitih je ženski in otrok

Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe zdravstvenega ministrstva v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 35 ljudi, večina žensk in otrok, več deset pa ranjenih, je še sporočilo ministrstvo, ki ga vodi Hamas.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so javili in dodali, da se seznanjeni s poročilo o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Profimedia

Napad označili za ostuden pokol

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo. Palestinske oblasti na Zahodne bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi.

Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec