19. 10. 2023, 15:12 | Vir: STA

Izraelci ubili vdovo soustanovitelja Hamasa: bila je edina ženska članica vodstva teroristične organizacije

Profimedia/Twitter/lux_zemmour/fotomontaža

Število ubitih Hamasovih pripadnikov medtem ostaja neznanka.

Izraelske sile so v sklopu protiterorističnih operacij na okupiranem Zahodnem bregu od izbruha spopadov s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas pridržale že 524 ljudi, od tega najmanj 330 aktivnih članov te islamistične organizacije, je danes sporočila izraelska vojska. Dodala je, da je zasegla tudi več kot 50 kosov orožja

Profimedia

Število ubitih Hamasovih borcev ni znano

Od 7. oktobra, ko so se pričeli boji s palestinskim Hamasom, je bilo ubitih najmanj 306 izraelskih vojakov, je danes še sporočila izraelska vojska. Medtem ko število ubitih pripadnikov Hamasa ostaja neznanka, pa palestinski mediji danes poročajo o smrti Džamile al Šanti, edine članice Hamasovega politbiroja.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je 12 dni po napadu Hamasa dejal, da v vojski ne izključujejo možnosti, da je kateri od pripadnikov te militantne skupine še na ozemlju Izraela. Po preteklih navedbah so sicer izraelske varnostne sile v bojih ob vdoru Hamasa na ozemlju Izraela ubile več kot 1000 palestinskih borcev.

Ubili vdovo soustanovitelja Hamasa

V napadu na Izrael po kopnem, morju in zraku so pripadniki Hamasa po besedah tiskovnega predstavnika zajeli 203 talce in jih s seboj odpeljali v Gazo. Palestinska enklava je odtlej pod silovitim obstreljevanjem izraelskih sil. V enem od raketnih napadov naj bi po poročanju palestinskih medijev davi bila ubita Džamila al Šanti, edina članica Hamasovega politbiroja.

Al Šanti je vdova soustanovitelja Hamasa Abdela Aziza al-Rantisija, v osrednji odločevalski organ palestinske organizacije, ki od leta 2007 vlada Gazi, pa je bila izvoljena pred dvema letoma.

Profimedia

Podpora teroristični organizaciji še vedno močna

Varnostne razmere na Zahodnem bregu so se zaostrile, odkar so Hamasovi pripadniki 7. oktobra v obsežnem napadu na izraelsko ozemlje ubili več kot 1400 ljudi, večinoma v obmejnih skupnostih in na glasbenem festivalu in zajeli talce. V izraelskih napadih pa je doslej po podatkih oblasti v Gazi umrlo več kot 3400 ljudi.

Med palestinskim prebivalstvom Zahodnega brega, ki meji na Jordanijo, je podpora Hamasu še vedno močna. Septembrska javnomnenjska raziskava je namreč pokazala, da bi v primeru predsedniških volitev vodja Hamasa Ismail Hanije lahko konkuriral palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu. Če bi bil edini protikandidat, bi lahko prejel kar polovico glasov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord