14. 4. 2024, 07:52 | Vir: STA

Na pragu vojne: Iran napadel Izrael

Profimedia

Po podatkih izraelskih obrambnih sil so se na jugu Izraela, ob Mrtvem morju, na območju Jeruzalema in na severu države oglasili raketni alarmi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da so ameriške sile sestrelile nekaj iranskih dronov, ki so bili izstreljeni proti Izraelu.

Iran je v soboto proti Izraelu poslal več kot sto oboroženih brezpilotnih letal, iranska revolucionarna garda pa je zagotovila, da so v napad vključeni tudi balistični raketni izstrelki, poroča AFP, ki se sklicuje na iranske medije.

Uvodoma ni bilo jasno, ali je kateri od iranskih dronov ali raket zadel cilj v Izraelu, niti koliko jih je bilo pravočasno prestreženih.

Iran je napad sprožil v odgovor na izraelski napad na konzulat v Damasku 1. aprila, v katerem je bilo več smrtnih žrtev, med njimi dva iranska generala. Izrael tega napada uradno ni priznal.

Profimedia

"Vojaški ukrep Irana je bil odgovor na agresijo sionističnega režima na naše diplomatske prostore v Damasku. Zadeva se lahko šteje za zaključeno. Če bo izraelski režim storil še en tak korak, bo iranski odgovor bistveno ostrejši," je na družbenem omrežju X objavila iranska misija pri ZN v New Yorku.

Sporočilo prav tako opozarja ZDA, naj ne posegajo v konflikt. "To je konflikt med Iranom in nepoštenim izraelskim režimom, od katerega se morajo ZDA umakniti!" so navedli.

ZDA vseeno pomagajo Izraelu in AFP, ki se sklicuje na poročila neimenovanih državnih uradnikov ameriškim medijem, navaja, da je ameriška vojska v regiji sestrelila več iranskih dronov. Podrobnosti niso znane.

AFP medtem poroča, da v napadu na Izrael sodeluje tudi libanonska milica Hezbolah, ki je izstrelila rakete na Golansko planoto pod izraelsko zasedbo. Hezbolah je še sporočil, da so bile izraelske vojašnice na tem območju v soboto tarča napada z raketami katjuša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord