Nikola Vuković | 9. 10. 2023, 10:36

Izrael misli še kako resno: vojska priključila več kot 110.000 rezervistov, napovedujejo pohod na območje Gaze

Profimedia

Kaj se bo zgodilo, ko se bo iztekel 24-urni rok za evakuacijo judovskega prebivalstva?

Spopad na območju Gaze med izraelsko vojsko in palestinskimi skrajnimi skupinami se je v soboto sprevrgel v pravo vojno z več kot tisoč žrtvami. Po sobotnem napadu palestinske militantne organizacije Hamas na jugu Izraela se je izraelska vojska maščevala z zračnimi napadi na območje Gaze.

Aktivirali več kot 100.000 rezervistov

Spopad, ki je prerasel v pravo vojno, se ni polegel niti v nedeljo.Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Jonathan Conricus je včeraj pozno zvečer sporočil, da je bila nedelja "daleč najhujši dan v izraelski zgodovini".

Profimedia

Nedeljsko dogajanje je primerjal s terorističnim napadom v ZDA septembra 2001, pa tudi z napadom na Pearl Harbour med drugo svetovno vojno. Novost v tem spopadu je podatek, da se je izraelski vojski že priključilo več kot 110.000 rezervistov! Ti se nahajajo na jugu Izraela in so pripravljeni na nadaljnje boje, navaja BBC.

Pričakujejo se novi napadi Izraela 

Izraelske sile bodo danes po pričakovanjih nadaljevale s povračilnimi napadi na območje Gaze. Iztekel se bo namreč 24-urni rok, ki ga je izraelska vojska postavila za evakuacijo judovskega prebivalstva z omenjenega območja. Pričakuje se torej, da bo Izrael dejansko vstopil v Gazo, poročajo številni tuji mediji.

Profimedia

Mednarodna skupina še brez konkretnih predlogov

Po poročanju N1 so veleposlaniki držav članic varnostnega sveta ZN na posvetovanjih za zaprtimi vrati v nedeljo obsojali napade pripadnikov Hamasa na Izrael. Vendar pa varnostni svet ZN še ni sprejel nobenega uradnega sklepa, niti ni jasno, kdaj bo to storil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol