Ni. Vu. | 15. 11. 2023, 09:28

Izrael napadel bolnišnico, Hamas govori o vojnem zločinu, moralnem zločinu in zločinu proti človečnosti

Profimedia

Nov dan, nove žalostne novice s trenutno najbolj nemirnega področja našega planeta ...

Vladni mediacijski urad Hamasa je podal izjavo, v kateri je napad Izraela na bolnišnico Al Šifa v Gazi označil za "vojni zločin", "moralni zločin" in "zločin proti človečnosti". Trdijo, da je bilo v bolnišnici 9.000 pacientov, medicinsko osebje in razseljeni civilisti. V videu na platformi X, nekdanjem Twitterju, je vodja Hamasa Izat al Rišk izjavil, da je Izrael napadel civilni objekt, ne vojaške namestitve. V prejšnji izjavi je Hamas izjavil, da sta za napad odgovorna tudi Washington in predsednik ZDA Joe Biden

Novinarji, ki spremljajo dogajanje v Gazi, zelo dobro poznajo bolnišnico Al Šifa, največjo in najbolje opremljeno bolnišnico v največjem mestu v teritoriju. V vsakem prejšnjem konfliktu z Izraelom se je bolnišnica znašla metaforično v prvi liniji - soočala se je s pritokom ranjenih, pogosto med težavami zaradi motenega električnega omrežja in zmanjšanih zdravstvenih zalog.

Profimedia

Toda med tokratno vojno je Al Šifa dobesedno v prvi liniji. Že od začetka napadov dalje je skorajda obkoljena s strani izraelskih sil, okrog nje neprestano padajo bombe in rakete. Čeprav naj bi Izrael dovolil osebju bolnišnice, pacientom in tistim, ki so se zatekli v zavetišče, da predčasno zapustijo območje, so nekateri trdili, da so izraelske sile nanje odprle ogenj. Reševalci so pojasnili, da je bilo tudi preveč nevarno premikati ranljive paciente, med njimi več kot 30 nedonošenčkov, ki so jih zaradi pomanjkanja električne energije odstranili iz inkubatorjev.

Eden od novinarjev, ki se nahajajo v bolnišnici, je poročal, da izraelske sile hodijo od sobe do sobe, nadstropje za nadstropjem in zaslišujejo vse - tako osebje kot paciente -, pri tem jih spremljajo reševalci in arabski prevajalci. Razseljeni ljudje, ki so se zatekali v kompleks, so bili prisiljeni zbrati se na dvorišču, nekateri pa prestajajo varnostne preglede. Dodaja, da je izraelska vojska prevzela popoln nadzor nad bolnišnico.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol