14. 5. 2024, 17:16 | Vir: STA

Izraelski protestniki zažgali več tovornjakov s humanitarno pomočjo za Gazo

Twitter/ShaykhSulaiman/posnetek zaslona

Pridržani naj bi pripadali skrajni skupini, ki nasprotuje dostavi pomoči v Gazo, dokler Hamas ne izpusti talcev.

Skupina izraelskih protestnikov je v ponedeljek na zasedenem Zahodnem bregu zaustavila tovornjake, ki so dostavljali humanitarno pomoč iz Jordanije za Gazo. Približno 100 skrajnežev je več tovornjakov zažgalo, potem ko so pomoč odvrgli na cesto. Incident preiskuje izraelska policija.

Izraelska policija nov primer oviranja dostave pomoči v oblegano palestinsko enklavo obravnava kot kršenje javnega reda. Po poročanju izraelskega časnika Times of Israel je policija v zvezi z incidentom pridržala štiri osebe. Pridržani naj bi pripadali skrajni skupini, ki nasprotuje dostavi pomoči v Gazo, dokler palestinsko islamistično gibanje Hamas ne izpusti talcev, ki so jih zajeli med napadom na Izrael oktobra lani.

Incident se je zgodil na eni od nadzornih točk pred mejo Zahodnega brega z Izraelom. Skupina mlajših izraelskih desničarskih protestnikov in protestnic je napadla vsaj sedem v Gazo namenjenih tovornjakov s humanitarno pomočjo. Pošiljke s hrano, v katerih je bilo med drugim žito, riž in moka, so s tovornjakov zmetali na tla in jih teptali, je potrdila izraelska policija.

Fotografije, ki so po napadu zaokrožile na družbenih medijih, kažejo, da so tovornjake pozneje zažgali. Izraelska vojska, ki zadnjih sedem mesecev napada Gazo, sicer redno onemogoča dobavo pomoči za enklavo, v kateri se vse več ljudi sooča z lakoto. Izraelske sile po zasedbi mejnega prehoda Rafa nadzorujejo tudi vse vstopne točke v Gazo.