30. 10. 2023, 08:33 | Vir: STA

Izrael pričakuje, da bo Rusija zaščitila vse izraelske državljane in Jude, kjer koli se nahajajo

Profimedia

Izrael po vdoru na letališče v Dagestanu od Rusije zahteva zaščito Izraelcev in Judov.

Izraelske oblasti so v nedeljo Moskvo pozvale k zaščiti izraelskih državljanov in Judov v Rusiji. Poziv so objavile nekaj ur potem, ko je množica v ruski republiki Dagestan vdrla na letališče, na katerem je pristalo letalo iz Tel Aviva. Policija je letališče že zavarovala, pri tem pa po navedbah Moskve aretirala 60 protestnikov.

"Izrael pričakuje, da bodo ruski pravni organi zaščitili blaginjo vseh izraelskih državljanov in Judov, kjer koli se nahajajo, ter da bodo odločno ukrepali proti izgrednikom in spodbujanju nasilja proti Judom in Izraelcem," sta v skupni izjavi zapisala urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in izraelsko zunanje ministrstvo. Ob tem sta dodala, da vlada še naprej spremlja razmere v Dagestanu, izraelski veleposlanik v Rusiji Alexander Ben Zvi pa sodeluje z ruskimi oblastmi, da bi zagotovil varnost Judov in Izraelcev na tem območju

V večinsko muslimanskem Dagestanu je množica v nedeljo vdrla na letališče v Mahačkali, potem ko so se razširile govorice, da na letališče prihaja letalo iz Izraela. Posnetki objavljeni na družbenih omrežjih prikazujejo več deset protestnikov, med katerimi so mnogi vzklikali Allahu Akbar (Bog je velik). Ti so vdrli na letališče, nekateri pa celo na vzletno-pristajalno stezo.

Profimedia

Letališče zavarovano

Po poročanju ruskih medijev je letališče sedaj že zavarovano, zaprto pa bo ostalo predvidoma do 6. novembra. Letalo iz Tel Aviva je sicer na letališču v Mahačkali pristalo ob 18. uri po srednjeevropskem času, šlo pa naj bi za tranzitni let. Le dve uri po pristanku je namreč letalo poletelo proti Moskvi.

Policija je po navedbah ruskega notranjega ministrstva identificirala več kot 150 aktivnih udeležencev protestov, 60 od njih jih je tudi aretirala. Do vdora na letališče sicer prihaja v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize. Guverner Dagestana Sergej Melikov je na Telegramu obsodil ravnanja protestnikov. "Vsi Dagestanci sočustvujejo z žrtvami in molijo za mir v Palestini. Toda to, kar se je zgodilo na našem letališču, je nezaslišano in bi moralo biti deležno ustrezne ocene organov pregona. To bo tudi storjeno," je dejal.

Proteste v Dagestanu je že obsodil Washington. "ZDA odločno obsojajo antisemitske proteste v Dagestanu v Rusiji in nedvoumno podpirajo celotno judovsko skupnost, saj smo priča svetovnemu porastu antisemitizma," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše. Incident je obsodil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na omrežju X poudaril, da ne gre za osamljen incident. Dodal je, da je to "del razširjene ruske kulture sovraštva do drugih narodov".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol