14. 1. 2024, 11:46 | Vir: STA

V Izraelu po 100 dneh od ugrabitve talcev množični protesti: "Prihajali bomo sem teden za tednom ..."

Profimedia

Shodi protestnikov se ob sobotah zvečer odvijajo vsak teden, odkar se je začela vojna v Gazi.

Več tisoč Izraelcev je na shodu v soboto zvečer v Tel Avivu pozivalo k izpustitvi talcev, ki so jih pred stotimi dnevi zajeli pripadniki gibanja Hamas na območju Gaze. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v video nagovoru pozval k obnovitvi pogajanj za osvoboditev talcev.

Thierry Monasse/pool/STA

"Francija ne zapušča svojih otrok"

"Francoski narod je odločen, da bodo osvobojeni vsi talci terorističnih napadov 7. oktobra," je dejal Macron na posnetku, objavljenem na spletu in predvajanem na shodu v Tel Avivu. "Francija ne zapušča svojih otrok. Zato moramo vedno znova nadaljevati pogajanja za njihovo izpustitev," je dodal.

Množica v Tel Avivu je nosila velik transparent z napisom: "In svet še vedno molči." Udeleženci so vzklikali, da je treba talce "zdaj, zdaj, zdaj" izpustiti. "Prihajali bomo sem teden za tednom, vse dokler ne bodo vsi izpuščeni," je povedal eden od njih.

Profimedia

Okoli sto ljudi je tudi pozivalo h končanju spopadov. "Maščevanje ni zmaga" in "Ne okupaciji", so vzklikali.

Maketa Hamasovega predora

Takšni shodi ob sobotah zvečer se odvijajo vsak teden, odkar se je začela vojna v Gazi. Skupine, ki podpirajo svojce talcev, so se tokrat udeležile v večjem številu, saj mineva 100 dni od začetka te vojne.

Pred muzejem umetnosti v Tel Avivu je izraelski umetnik Roni Levavi dal postaviti instalacijo, ki prikazuje maketo predora, v kakršnih naj bi Hamas zadrževal talce. Skoznjo se lahko ljudje sprehodijo, v ozadju pa je ves čas slišati streljanje. S tem je umetnik želel "pokazati, kako se počutijo talci že toliko dni".

Profimedia

"Vemo, da se nahajajo v grozljivih pogojih - brez svežega zraka, z zelo malo hrane, brez zdravil in sončne svetlobe, spijo na tleh," je ob tem povedal eden od svojcev talcev.

V ujetništvu še vedno 132 talcev

Med napadom Hamasa na cilje v Izraelu 7. oktobra so borci gibanja zajeli približno 250 talcev. Po več izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih je v ujetništvu po izraelskih navedbah še 132. Izrael sicer trdi, da jih je bilo 25 že ubitih.

Profimedia

Po napadu Hamasa, ki je terjal 1140 smrtnih žrtev med Izraelci, večinoma civilisti, je Izrael v Gazi sprožil silovito ofenzivo. Pri tem je bilo ubitih že več kot 23.800 Palestincev.

Po napadih 7. oktobra so še vedno pogrešani trije francoski državljani. Predvidevajo, da so med zajetimi talci v Gazi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord