4. 3. 2024, 10:52 | Vir: STA

Izredne razmere na Haitiju: iz zapora pobegnilo okoli 4000 zapornikov

Profimedia

Ubitih je bilo najmanj 12 ljudi. 

Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro, da bi zajezila val nasilja, ki ga je sprožil nedavni napad oboroženih tolp na zapor v prestolnici Port-au-Prince. V napadu je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, iz zapora pa je pobegnilo okoli 4000 zapornikov.

Izredne razmere in prepoved gibanja na prostem med 18. in 5. uro bodo v veljavi do srede v regiji Ouest, ki vključuje glavno mesto Port-au-Prince. Namen ukrepov je po navedbah vlade omogočiti ponovno vzpostavitev reda po napadih oboroženih skupin na dva zapora konec tedna, enega v prestolnici in drugega v bližnjem kraju Croix des Bouquets.

Profimedia

Oborožene tolpe, ki sicer nadzirajo približno 80 odstotkov prestolnice, si s tovrstnimi napadi prizadevajo izsiliti odstop premierja Ariela Henryja. Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Phillip Davis izjavil, da se je Henry zavezal izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025.

V četrtek je Henry tudi odpotoval v Kenijo, kjer je razpravljal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi. Da bi omogočili napotitev kontingenta 1000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol