A. B. | 9. 7. 2022, 15:49 | Vir: STA

Izredne razmere: protestniki vdrli v predsedniško palačo, ta je pred njimi pobegnil na ladjo

Twitter/posnetek zaslona/Reuters/fotomontaža

Otoška država že od leta 1948, ko se je osamosvojila od Velike Britanije, ni zabeležila tako hude gospodarske krize. Državi je zmanjkalo skoraj vseh zalog goriva, zaradi česar postajajo nestrpni tudi državljani.

Potem ko so protestniki v šrilanški prestolnici Kolombo zasedli rezidenco in urad predsednika, je premier Ranil Wickremesinghe izrazil pripravljenost za odstop in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Predsednik Gotabaya Rajapaksa je medtem še vedno na neznani lokaciji, kjer naj bi ga varovala mornarica.

Nezadovoljstvo državljanov vse večje 

Množice protestnikov so se zbrale v prestolnici Šrilanke, da bi izrazile nezadovoljstvo zaradi hude gospodarske krize, ki pesti to otoško državo.

Demonstranti zahtevajo odstop tako predsednika države kot premierja. Po najnovejših poročilih iz Kolomba jim je zadnji pripravljen ugoditi pri eni od zahtev.

"Da bi zagotovil varnost državljanov, se je strinjal s predlogom vodij opozicijskih strank," da odstopi, so sporočili iz urada predsednika vlade.

Obkolili so predsednikovo rezidenco in vanjo vdrli 

Na tisoče ljudi je pred tem obkolilo predsednikovo rezidenco. Ko se je množica zbrala pred vhodom v rezidenco, so čete, ki varujejo kompleks, streljale v zrak, da bi zadržale jezne protestnike, medtem ko so predsednika odpeljali na varno. 

Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki, ki prikazujejo na stotine ljudi, ki se sprehajajo po predsednikovi rezidenci, nekaterimi med njimi pa so celo skočili v bazen. Druge je videti, kako se smejijo in poležavajo v razkošnih spalnicah.

Kmalu zatem, ko je množica vdrla v predsedniško palačo, so protestniki zasedli tudi bližnji predsednikov urad.Varnostne sile so sicer skušale razgnati množico, ki je preplavila upravno okrožje Kolomba.

Tri osebe so zaradi strelnih ran prepeljali v bolnišnico skupaj s še 36 ljudmi, ki so imeli težave z dihanjem zaradi uporabe solzivca, je povedala predstavnica osrednje bolnišnice v prestolnici.

Eden od državnih uslužbencev je dejal, da ne vedo, kje natančno se nahaja predsednik, da pa naj bi bil pri šrilanški mornarici in je na varnem. Zasebne televizijske hiše so medtem predvajale posnetke, ki prikazujejo konvoj vozil na mednarodnem letališču, ki bi lahko pripadal predsedniku, vendar za zdaj ni potrditve, da bi Rajapaksa zapustil državo.

Med tem so po spletu zaokrožili posnetki, ki dokazujejo, da naj bi pobegnil na ladjo.

Ena hujših gospodarskih kriz v državi 

Šrilanka se trenutno sooča z največjo gospodarsko krizo, odkar se je leta 1948 osamosvojila od kolonialne oblasti Velike Britanije.

Država je od sredine aprila, ko ni mogla poravnati 51 milijard dolarjev zunanjega dolga, plačilno nesposobna, zaradi hudega pomanjkanja tujih valut pa trgovci ne morejo uvoziti nujnih življenjskih potrebščin.

V državi je skoraj povsem zmanjkalo bencina in dizelskega goriva, zato je bilo zaradi varčevanja z omejenimi zalogami goriva odrejeno zaprtje najpomembnejših vladnih uradov in šol.

Predsednikov brat Mahinda Rajapaksa je že v začetku maja odstopil s položaja predsednika vlade, a to ni umirilo političnih razmer v tej obubožani državi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.