16. 7. 2022, 20:30 | Vir: STA

Izredne razmere v južni Evropi: kje je zaradi hude vročine umrlo največ ljudi?

Profimedia

Številne države se te dni še vedno spopadajo s silovitim vročinskim valom, ki podžiga gozdne požare. Kje je najhuje?

Španske zdravstvene oblasti so sporočile, da je med 10. in 14. julijem zaradi vročine umrlo 237 ljudi. Po vsej državi še naprej veljajo vremenski alarmi zaradi ekstremnih temperatur.

Tudi na španski sredozemski obali divjajo požari, prav tako se z ognjenimi zublji borijo v Grčiji, v Franciji in na Portugalskem, kjer je med gašenjem požara v nesreči umrl gasilski pilot.

Uničena zemljišča na Portugalskem

Portugalske oblasti so sporočile, da je 38-letni pilot, ki je sodeloval pri gašenju požara v kraju Torre de Moncorvo blizu španske meje na severu Portugalske, umrl, ko se je njegovo letalo Fire Boss v petek zrušilo po zajemanju vode iz reke Duero.

Portugalska civilna zaščita je tudi ocenila, da so požari letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč, kar je večja površina, kot so jo požari prizadeli v celotnem letu 2021.

Profimedia

V Španiji in Franciji evakuacije prebivalcev

Zaradi obsežnega požara v kraju Mijas v bližini obale Costa del Sol so morali preventivno evakuirati več kot 3000 ljudi. Reševalne službe se borijo tudi s požari v bližini nacionalnega parka Monfrague v Extremaduri, ki je pomemben habitat redkih ptic, ter severneje v Kastilji in Leonu ter Galiciji.

Profimedia

Na francoski atlantski obali južno od Bordeauxa po večdnevnem gašenju enega od dveh velikih gozdnih požarov upajo, da se bo ta končno umiril. Nenadzorovano gorita še dva požara na jugozahodu Francije, ki sta zajela skupno 9000 hektarjev površin in zaradi katerih je bilo potrebno evakuirati 12.000 ljudi.

Zublji so zajeli tudi obsežne površine gozda in grmovja v Grčiji. Gasilci so v petek uspeli omejiti požar na Kreti, potem ko so morali odrediti evakuacijo več vasi na jugu otoka. D

Druga najvišja stopnja požarne nevarnosti je še vedno razglašena za regijo Atika z glavnim mestom Atene ter za otoke Evboja, Kreta, Hios in Samos.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ