20. 5. 2022, 21:42

Pomotoma so mu nakazali 340.000 evrov, on zapravil VSE

Profimedia
Pomotoma so mu nakazali 340.000 evrov, on zapravil VSE (foto: Profimedia)

Ko so oblasti odkrile napako, se moški na prošnje o vračilu denarja ni odzval. 

Japonec, ki so mu pomotoma nakazali 340.000 evrov pomoči, namenjene prebivalcem, ki so bili zaradi pandemije v finančnih težavah, je priznal da je celoten znesek zaigral.

Pomoč za 463 gospodinjstev

Znesek naj bi bil v okviru lokalnega vladnega programa namenjen 463 gospodinjstvom z nizkimi dohodki. Pri pošiljanju sredstev pa je prišlo do napake in vseh 463 nakazil se je znašlo na računu neimenovanega 24-letnika, poroča The Guardian.

Profimedia

Ko so uradniki mesta Abu spoznali svojo zmoto, so vložili tožbo z zahtevo po takojšnjem vračilu denarja in sodnih stroškov, saj s prejemnikom niso več mogli navezati stika.

Sprva je na vračilo pristal

Moški, ki je živel sam in je pred kratkim pustil službo v trgovini, je sprva pristal na vračilo, a je nato brez dodatnih pojasnil zatrjeval, da je bil znesek umaknjen z njegovega računa. Bančni izpiski so pokazali, da je v trinajstih dneh od prejetega nakazila s svojega računa dvignil ves denar.

Njegov odvetnik je nato pojasnil, da je njegov klient s svojim mobilnim telefonom celotno vsoto zaigral v spletnih igralnicah. Pripomnil je še, da bo denar težko vrnil, saj nima nikakršnega premoženja. 

Pravni spor

Župan Abuja Norihiko Hamada je dejanja označil za 'neoprostljivo' in obljubil, da bo mesto za izterjavo denarja uporabilo vsa možna sredstva. 

Primer je komentiral tudi Hisashi Sonoda, profesor kazenskega prava v Kobeju: "Tudi če mesto tožbo dobi in zahteva izterjavo premoženja, bo denar težko izterjati, če ga človek nima."

Sonoda je dodal, da so bila dejanja storilca 'moralno vprašljiva', vendar je spomnil, da bi lahko bil kazenski pregon problematičen, saj je dvigovanje denarja s svojega računa pravica, zapisana v japonskem civilnem zakoniku.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.