1. 1. 2024, 12:31 | Vir: STA

Japonska trepeta pred najhujšim: oblasti svarijo, ljudje bežijo, prizori pa so zastrašujoči (FOTO+VIDEO)

Profimedia

Milijoni so čutili potresne sunke, po katerih Japonska zre v oči hudi naravni katastrofi.

Japonsko je, kot smo že poročali, na prvi dan novega leta stresel niz potresov. Najmočnejši med njimi je imel magnitudo 7,6, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem. Epicenter je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so vzdolž zahodne obale najštevilčnejšega in največjega japonskega otoka Honšu izdale opozorilo pred valovi v višini do pet metrov. Opozorila pred visokimi valovi veljajo tudi za daljni vzhod Rusije in vzhodno obalo Korejskega polotoka.

Iz krajev v bližini epicentra prihajajo prvi posnetki in poročila o gmotni škodi, v ruševinah objektov je po zadnjih podatkih ujetih najmanj šest ljudi, poroča britanski BBC. Odgovorni so prebivalce obalnih krajev, kjer ponekod že poročajo o valovih v višini 1,5 metra, pozvali, naj se nemudoma evakuirajo.

Prekinjen promet, zaprte avtoceste

V bližini epicentra je bil prekinjen železniški promet, prav tako so zaprte avtoceste. Okoli 33.500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, še navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje danes skupno streslo 21 potresov z magnitudo nad 4,0.

Japonsko redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa je v državi še vedno živ spomin na potres leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi. Vlada je danes sporočila, da ne beležijo težav pri delovanju nukleark.

Profimedia
Profimedia