28. 9. 2022, 17:24 | Vir: STA

Je Aleksandar Vučić obrnil hrbet Putinu?

Profimedia/fotomontaža

Srbski predsednik je presenetil z jasnimi izjavami o tem, kako se bo Srbija odzvala na priključitev zasedenih ukrajinskih ozemelj Rusiji. 

Aleksandar Vučić je sporočil, da Srbija ne more in ne bo priznala priključitve štirih regij na vzhodu Ukrajine Rusiji. "Mi ščitimo svojo ozemeljsko celovitost in v našem interesu je, da ščitimo ozemeljsko celovitost mednarodno priznanih držav, to je za nas ključno," je poudaril.

Dodal je, da bi Srbija s priznanjem priključitve, za katero so se po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti na referendumih izrekle ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, izgubila argumente glede Kosova, katerega neodvisnosti ne priznava, ter spoštovanje v mednarodni skupnosti.

Obsojajo rusko invazijo, a sankcij ne podpirajo

Vučić sicer velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Srbija pa zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini.

Profimedia

Da Beograd vztraja pri svojem stališču glede sankcij proti Rusiji, je zatrdila tudi srbska premierka Ana Brnabić. Po pogovorih z japonskim premierjem Fumiom Kishido v Tokiu je še dejala, da ima Srbija za to utemeljene razloge. Ob tem je poudarila, da se je Beograd pridružil resolucijam Združenih narodov in deklaracijam EU ter obsodil rusko invazijo v Ukrajini, poudaril pa je tudi, da ne bo priznal izidov referendumov v štirih ukrajinskih regijah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord