M. P. | 10. 5. 2022, 14:23

Eksplozija okužb na Novi Zelandiji. Kako je v najuspešnejši državi prišlo do preobrata?

Profimedia

V odmaknjeni otoški državi so imeli ves čas pandemije ene najstrožjih koronavirusnih ukrepov na svetu, že večkrat so tudi sporočili, da so virus premagali. Pa je res tako?

Potem ko je prvih 18 mesecev pandemije Nova Zelandija preživela skoraj brez virusa, trenutno beleži več kot milijon primerov covida-19. A nekateri menijo, da je resnična številka precej višja.

V večini novih primerov gre za omicron

Porast aktivnih primerov mnogi povezujejo z omilitvijo večine koronavirusnih omejitev v državi letos marca, kar naj bi dalo prosto pot širitvi omikrona.

Različica virusa omikron je na Novo Zelandijo prišla z zamikom.

Uradni mejnik zdajšnjih 'milijon aktivnih primerov' pomeni, da je v državi okuženih vsaj 20 odstotkov prebivalstva. Dejansko število okužb bi lahko bilo tudi trikrat višje, medtem poroča Guardian.

Epidemološki ukrepi so bili na Novi Zelandiji dve leti izjemno strogi.

Epidemološki ukrepi so bili na Novi Zelandiji dve leti izjemno strogi.

Profimedia

Nizka stopnja umrljivosti

Kljub porastu števila okužb pa stopnja umrljivosti po mednarodnih standardih na Novi Zelandiji ostaja relativno nizka. Skupno število vseh smrti zaradi covida v času epidemije je 876, ta številka zaobjema vse, ki so umrli v 28 dneh po okužbi z virusom.

V državi je bilo sicer kar 95 odstotkov odraslih dvakrat cepljenih, 70 odstotkov je že dobilo poživitveni odmerek.

Od 2. maja odprte meje tudi za potnike iz Slovenije

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je marca napovedala, da bodo lahko cepljeni Avstralci brez karantene ali samoizolacije Novo Zelandijo obiskali od 13. aprila dalje (in ne od julija, kot je bilo prvotno načrtovano).

Potniki iz držav, ki imajo z Novo Zelandijo vzpostavljen brezvizumski režim, med njimi je tudi Slovenija, lahko državo brez karantene obiščejo od 2. maja. Vsi morajo ob prihodu predložiti negativen test. 

Ob nedavnem odprtju mej je novozelandski minister za turizem Stuart Nash povedal: "Danes je dan za praznovanje in velik trenutek za našo ponovno povezanost s svetom." Ob tem je poudaril, da vnovično povezovanje ni pomembno samo zaradi združevanja družin in prijateljev, ampak tudi zaradi hitrejšega gospodarskega okrevanja.

Xinhua/STA

"Zavedam se, da bodo ljudje zaskrbljeni zaradi takšnih številk," je medtem dejala premierka Ardernova. "Storili bomo vse, da omejimo število primerov," je še dodala.

Vprašanje, ali bodo meje za mednarodne potnike iz držav z brezvizumskim režimom ostale odprte tudi po tako velikem porastu okužb v državi, zaenkrat ostaja še odprto. Spremljajte zadnja obvestila na uradni strani Republike Slovenije o potovanjih v tujino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord