4. 5. 2022, 16:13

Je res, da so vegetarijanski otroci manjše rasti?

Fotomontaža

Če se sprašujete, kako bi se vaš otrok "obnašal" na vegetarijanski prehrani, vam strokovnjaki ponujajo odgovor. 

Otroci, ki so jedli vegetarijansko prehrano, in otroci, ki so jedli meso, so bili podobni glede na rast, višino in prehranske vrednosti, vendar so imeli otroci vegetarijanci večjo verjetnost, da bodo imeli premajhno telesno težo, je pokazala študija, objavljena v reviji Pediatrics.

"V zadnjih 20 letih smo opazili porast priljubljenosti rastlinske prehrane in spreminjajočega prehranskega okolja z večjim dostopom do rastlinskih alternativ, vendar nismo imeli raziskav o prehranskih rezultatih otrok, ki se držijo vegetarijanske prehrane," je v sporočilu za javnost dejal dr. Jonathon Maguire, glavni avtor študije in pediater v bolnišnici v Torontu. 

Kaj morate vedeti, preden se odločite, da bi postali vegani

Na začetku študije je bilo 248 otrok (vključno s 25 vegani) vegetarijancev, še 338 otrok pa se je za vegetarijansko prehrano odločilo med študijo. Otroke so v povprečju spremljali skoraj tri leta. Med otroki vegetarijanci in nevegetarijanci ni bilo bistvenih razlik glede standardnega ITM (indeks telesne mase), višine, ravni feritina v serumu in ravni vitamina D.

Verjetnost, da bodo otroci vegetarijanci predrobni, je skoraj dvakrat večja kot pri nevegetarijanskih otrocih.

Premajhna telesna teža je lahko znak podhranjenosti in lahko kaže, da prehrana ni dovolj za podporo ustrezne rasti, v skladu z rezultati študije. Posebne podrobnosti o prehranskem vnosu in kakovosti ter telesni aktivnosti otrok avtorjem niso bile na voljo, kar bi lahko vplivalo na rezultat rasti.

Za boljšo absorbcijo železa in vitamina C je (za vegetarijance in vegane) med drugim priporočeno jesti: Polnovredne žitarice in jagode, polnovreden kruh, namaz iz oreščkov in pomaranče, z železom okrepljene testenine in paradižnikova omaka, pečena čierika in limonin sok, sladek krompir in tortilje s fižolom, brokoli in tahini (sezamova pasta).

Twitter/Go Vegan Grow

Socialno-ekonomski faktor

Študije z daljšimi obdobji spremljanja in informacijami o motivacijah za vegetarijansko prehrano, kot je socialno-ekonomski status, bi bile prav tako v pomoč za razumevanje povezav med razvojem otrok in vegetarijanstvom, so dejali avtorji.

Ugotovitve poudarjajo "potrebo po skrbnem načrtovanju prehrane za otroke s premajhno telesno težo, ko razmišljamo o vegetarijanski dieti," je dejal Maguire.

Otroci, ki so imeli premajhno telesno težo v vegetarijanskih in nevegetarijanskih skupinah, so bili podobni in so bili mlajši po starosti in večinoma azijskega porekla. "Etnična pripadnost bi zagotovo lahko igrala vlogo pri ugotavljanju teže," je dejala dr. Maya Adam, klinična docentka na oddelku za pediatrijo na Medicinski fakulteti Stanford. 

Ne glede na to je pomembno, da spremljamo otrokovo rast, ne glede na njihovo prehrano. "Vegetarijanska prehrana je lahko zdrava izbira za vse otroke. Ključno je zagotoviti, da je dobro načrtovana. S pomočjo registriranega dietetika ali nutricionista lahko spremljamo rast otrok in njihove potrebe po hranilih," je dejala Amy Kimberlain, registrirana dietetičarka nutricionistka Akademije za prehrano in dietetiko. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord