R. K. | 24. 8. 2023, 07:37 | Vir: STA

Je bilo letalo Jevgenija Prigožina sestreljeno? V zraku naj bi bili istočasno dve Wagnerjevi letali

Profimedia/fotomontaža

Smrt vodje paravojaške skupine Wagner, ki se je uprl Vladimirju Putinu, močno odmeva v Rusiji in po svetu.

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je bil med potniki, umrlimi v strmoglavljenju letala pri Moskvi, poročajo ruske tiskovne agencije, dogodek pa so potrdile tudi ruske oblasti. Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med poletom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Do nesreče je prišlo v regiji Tver, manj kot pol ure po vzletu.

Profimedia

Je bilo letalo sestreljeno?

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Pozneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Ruske oblasti drugih podrobnosti o nesreči za zdaj niso sporočile.

Medtem je kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, zvečer na Telegramu zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, vendar po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem. Kot so zapisali, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve. "Kje je bil Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano," so zapisali.

Profimedia

Skrhani odnosi in upor

Prigožin, v preteklosti zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojsko v Ukrajini 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan - domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Putin je sicer organizatorje upora označil za izdajalce, ki so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki pa so ocenjevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

Od spodletelega upora se Prigožin ni veliko pojavljal v javnosti, je pa v ponedeljek zvečer objavil videonagovor, v katerem je trdil, da se nahaja v eni izmed držav v Afriki.

Prigožinova smrt se je dotaknila številnih prebivalcev Rusije.

Prigožinova smrt se je dotaknila številnih prebivalcev Rusije.

Profimedia

Oglasil se je tudi Joe Biden

Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini, zlasti v Afriki, pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje.

Na novico o strmoglavljenju Prigožinovega letala se je že odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da ni presenečen.

Na vprašanje, ali meni, da za vsem stoji ruski predsednik Putin, je dejal, da se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin. "Ampak ne vem dovolj, da bi lahko kaj rekel, zadevo preučujemo," je dodal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol