5. 1. 2024, 23:18 | Vir: STA

Joe Biden ostro proti nekdanjemu predsedniku: "Donald Trump je pripravljen žrtvovati ameriško demokracijo"

Profimedia

Aktualni ameriški predsednik ZDA je svojega predhodnika obtožil, da v svoji kampanji uporablja retoriko nacistične Nemčije.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je pripravljen žrtvovati ameriško demokracijo, je danes, na predvečer tretje obletnice napada Trumpovih privržencev na Kapitol, v Pensilvaniji dejal ameriški predsednik Joe Biden. Trumpa je obtožil, da v kampanji uporablja retoriko nacistične Nemčije.

Profimedia

Trumpovi privrženci zagovarjajo politično nasilje

"Trumpova ekipa je obsedena s preteklostjo, ne zanima je prihodnost. Pripravljen je žrtvovati našo demokracijo, da bi spet dobil oblast," je dejal Biden in dodal, da ni dvoma o tem, kdo je Trump in kaj namerava. Opozoril je, da Trump in njegovi privrženci, ne le, da zagovarjajo politično nasilje, celo smejejo se mu.

Po Bidnovem mnenju njegov predhodnik s tem, ko govori, da je se zastruplja kri Američanov, uporablja prav tak jezik, kot so ga uporabljali v nacistični Nemčiji.

Profimedia

Predsednikov govor morali preložiti

Predsednik je za govor izbral simboličen mesto blizu kraja Valley Forge, znanega po tem, da je George Washington tam med vojno za neodvisnost pred skoraj 250 leti zbral ameriške sile.

Bidnov govor, s katerim naj bi želel poživiti svojo kampanjo pred jesenskimi predsedniškimi volitvami, je bil sprva načrtovan za soboto, a so ga preložili na danes zaradi zimskega neurja, ki se približuje območju. Prvotno bi tako govor moral sovpadati s tretjo obletnico napada privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na zvezni kongres.

Profimedia

Dve zvezni državi Trumpu onemogočili kandidaturo

Trumpu so njegovi podporniki v prepričanju, da je predsedniške volitve novembra 2020 izgubil s prevaro, želeli omogočiti obstanek na oblasti. Naklep se ni izšel, skoraj tisoč napadalcev pa se sooča s kazenskim pregonom. Nekateri so že bili obsojeni na dolge zaporne kazni.

Zaradi očitkov spodbujanja napada sta zvezni državi Kolorado in Maine Trumpu nedavno onemogočili kandidaturo na bližajočih volitvah republikanskega predsedniškega kandidata, na kar se je že pritožil. Kljub temu 77-letni Trump trenutno v več javnomnenjskih anketah vodi pred 81-letnim Bidnom.

Profimedia

Bidnu ne kaže najbolje

Biden si namreč v svojem mandatu ni uspel dvigniti podpore. Številni volivci opozarjajo, da jih še vedno pestijo visoki stanovanjski stroški in visoke cene hrane. Pereča tema ostajajo migracije, za določeno mero delitev v demokratski stranki pa je poskrbela tudi neomajna podpora Bidna Izraelu v vojni proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas.

Biden bo prizadevanja za okrepitev svoje predsedniške kampanje nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal cerkev v Južni Karolini, ki je bila leta 2015 tarča rasno motiviranega napada, v katerem je umrlo devet temnopoltih ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol