18. 4. 2022, 17:47 | Vir: STA

Joe Biden: "pripraviti se moramo na bodoče zdravstvene grožnje"

Profimedia

Vzbujanje resnih vprašanj o tem, kako se sicer spopadati z zdravstvenimi krizami kot je bila koronavirusna, bodo naslovili na drugem svetovnem vrhu v Združenih državah Amerike. Kakšni so njihovi načrti? 

Bela hiša bo 12. maja gostila drugi svetovni vrh o covidu-19, ki mu skupaj predsedujejo ZDA, Nemčija kot predsedujoča skupini G7, Indonezija kot predsedujoča G20, Senegal, ki vodi Afriško unijo (AU) ter Belize, ki predseduje skupini karibskih držav (Caricom). Na vrhu se nameravajo posvetiti možnostim, kako v prihodnje preprečiti podobne katastrofe.

Predsednik ZDA Joe Biden je imel tak vrh že lani septembra, ko je med drugim pozval k cepljenju 70 odstotkov prebivalcev vsake države na svetu do letošnjega septembra. 

Covid-19 je po svetu terjal šest milijonov smrtnih primerov, zaradi pandemije pa je nastala tudi velika gospodarska škoda. Pandemija se nadaljuje, čeprav z blažjimi različicami koronavirusa, vendar pa Kitajska kljub blažjim različicam še vedno zasleduje strogo ničelno politiko okužb.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by President Joe Biden (@potus)

Na vrhu se nameravajo pogovoriti, kako bi lahko podobne nesreče preprečili v prihodnje. "Vrh bo podvojil naša kolektivna prizadevanja za končanje akutne faze pandemije in pripravo na bodoče zdravstvene grožnje. Svetovne voditelje in druge pozivamo naj se zavežejo k rešitvam za cepljenje, reševanje življenj in boljšo zdravstveno varnost za vse in vsepovsod," so sporočile države, predsedujoče vrhu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol