5. 4. 2022, 19:19 | Vir: STA

Kaj bo Varnostni svet ZN storil v zvezi z Rusijo?

Profimedia

Združene narode je ukrajinski predsednik pozval, naj se odločijo med dvema možnostima. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu ZN od začetka ruske agresije na Ukrajino pozval k celoviti reformi sistema globalne varnosti in odnosov med državami, da se zločin, kakršnega Rusija izvaja nad Ukrajino, ne bo ponovil. ZN je postavil pred izbiro – izključitev Rusije ali razpustitev.

V svojem video nagovoru v živo iz Ukrajine je predsednik orisal dejanja ruske vojske, kot so posilstva in umori žensk, rezanje udov, vsesplošno ropanje, bombardiranje zaklonišč in podobno.

Izrazil je prepričanje, da bo ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija, ki bo nastopil za njim, trdil, da je vse izmišljeno, da obstaja več resnic in da ni mogoče najti prave. A v letu 2022 dokazov ni mogoče skriti, je poudaril, ter ruske diplomate opozoril, da se tudi nacistični diplomati po drugi svetovni vojni niso mogli izogniti odgovornosti.

Med drugim je pozval k ustanovitvi mednarodnega sodišča po vzoru tistega v Nürnbergu. Ob koncu govora je, sicer z zamudo in po kar nekaj tehničnih težavah, prikazal še video posnetek s terena v Ukrajini. V približno minuti so se zvrstili grozljivi prizori mrtvih Ukrajincev.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord