10. 4. 2022, 20:24

Kaj vse so pripravljene storiti ruske sosede, da ne bi prišlo do napada?

Profimedia

Države sprejemajo zgodovinske odločitve, da bi odvrnile rusko agresijo.

Finska, nordijska država s 5,5 milijona prebivalcev, se je v vojaških zadevah tradicionalno umaknila, deloma zato, da ne bi provocirala svoje vzhodne sosede Rusije, s katero si deli 1300 kilometrov dolgo mejo.

Vendar pa je ruska invazija na Ukrajino 24. februarja podvojila podporo finskih državljanov članstvu v Natu s 30 na 60 odstotkov, kaže vrsta anket. "Nikoli ne podcenjujte sposobnosti Fincev za hitro sprejemanje odločitev, ko se svet spreminja," je dejal nekdanji finski premier Alexander Stubb.

Stubb, ki je tudi sam dolgoletni zagovornik članstva v Natu, zdaj meni, da je kandidatura Finske neizogibna v času, ko Finci ponovno razmišljajo o svojih odnosih z Rusijo.

O kandidaturi bo odločal DZ

Poročilo o nacionalni varnosti, ki ga je zahtevala vlada, bo prihodnji teden predloženo finskemu parlamentu Eduskunti, ki bo poslancem pomagalo pri odločanju pred glasovanjem o kandidaturi.

"Imeli bomo zelo previdne razprave, vendar ne bodo trajale dlje, kot je potrebno," je dejala premierka Sanna Marin. Dodala je, da naj bi bila razprava končana do konca junija.

Spreminjanje stališč

Finska je razglasila neodvisnost leta 1917, po 150 letih ruske vladavine, nato pa je v drugi svetovni vojni njena številčno veliko manjša vojska zaustavila sovjetsko invazijo in Rdeči armadi povzročila velike izgube.

Konflikt se je končal z mirovnim sporazumom, s katerim je Finska predala več obmejnih območij Sovjetski zvezi.

Finski voditelji so se dogovorili, da bodo med hladno vojno ostali nevtralni v zameno za zagotovila Moskve, da jih ne bo napadla. Finska je ostala zunaj čezatlantskega vojaškega zavezništva, a se je kljub nekaterim rezom po hladni vojni osredotočila na ohranjanje dobro opremljenih obrambnih zmogljivosti.

"V nekaj dneh lahko mobiliziramo 280.000 do 300.000 moških in žensk," je dejal Stubb in dodal, da imajo na voljo tudi 900.000 rezervistov.

Da se s sosedo Rusijo in njenim voditeljem Vladimirjem Putinom ne strinjajo prebivalci Helsinkov, je nazorno pokazal tudi voznik tramvaja, ki je spremenil napis v ''Putin prasec''.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec