Uredništvo | 1. 3. 2024, 14:46

Skrb vzbujajoč trend na TikToku: vse več mladih posega po potencialno nevarnem izdelku

Profimedia

Vrečka, ki jo uporabnik vstavi v svoja usta, je med mladoletniki vse bolj popularna.

Na TikToku vzbuja skrb nov tobačni izdelek, ki je vse bolj popularen med mladimi, zaradi česar se je na spletu že vnela burna razprava. Izdelek se imenuje Zyn, gre pa za vrečko, napolnjeno z nikotinom in aromami, ki jo uporabnik vstavi v svoja usta tako, da jo namesti med dlesen in spodnjo ustnico

@vince.aesthetic I Broke the Zyn World Record 💀 (YT) #zyn #worldrecord #viral ♬ Prolly My Spookiest Beat - prodby668

Izdelek promovira vse več mladih

Nikotinske vrečke so na voljo v več okusih, kot so meta, kava ali citrusi, podjetje Philip Morris International pa izdelek trži odraslim uporabnikom tobaka. Kljub temu, da so vrečke namenjene odraslim, pa ga na TikToku promovira vse več mladih. Nekateri so s tovrstnimi posnetki zbrali na milijone ogledov na različnih družbenih omrežjih.

Zaradi vse bolj naraščajočega trenda so nekateri zaskrbljeni, da bi Zyn lahko postal najnovejši nikotinski izdelek, ki bi privabljal mladoletnike, podobno kot jih je pred časom privabljala elektronska cigareta oziroma vejp Juul. Tudi Juul - naprava, podobna USB ključu - je ponujal različne sadne okuse, popularnost vejpanja med mladimi pa je upadla šele, ko so v ZDA sadne okuse prepovedali.   

Profimedia

Opozorila pred normaliziranjem izdelka

Številni videoposnetki na spletu prikazujejo mlade, ki dokumentirajo svoje prve izkušnje s tobačnimi vrečkami Zyn, okušajo različne kombinacije okusov in razkazujejo kupe uporabljene embalaže. "Skrb vzbujajoče je videti, kako se veča število neštetih memov in hashtagov, povezanih z Zynom, ki izdelek normalizirajo na družbenih medijih," je povedala izvršna direktorica inciative proti tobaku Truth Initiative Kathy Crosby.

Nasprotniki tobačnih izdelkov opozarjajo tudi na raziskave, ki kažejo, da lahko nikotin pri mladostnikih moti pravilen razvoj možganov.

@e22pl Life hack! #zyn #fyp #saltburn ♬ original sound - Classic Tunes 02

Alternativni izdelki v pomoč pri opuščanju kajenja

Kljub temu pa nekateri menijo, da je vredno tvegati, če bi s tem od kajenja in uporabe drugih tradicionalnih tobačnih izdelkov odvrnili odrasle. Kajenje namreč samo v ZDA letno povzroči kar 480.000 smrti, piše Dnevnik.hr.

"Delati isto stvar in pričakovati drugačen rezultat je definicija norosti," meni dr. Jasjit Ahluwalia, specialist za odvisnosti na univerzi Brown. "To je tisto, kar že desetletja počnemo s tobakom. Vsi smo bili osredotočeni na abstinenco, namesto da bi sprejeli izdelke, ki lahko zmanjšajo škodo," je povedal.

Profimedia

Ahluwalia je prepričan, da so nikotinske vrečke in e-cigarete lahko v pomoč kadilcem pri zmanjšanju ali opustitvi kajenja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord