J. Z. | 13. 7. 2022, 10:19

Padec evra: kako bo udaril po žepu vsakega Evropejca in zakaj Američani že pakirajo kovčke?

Profimedia

Evro nadaljuje svoj padec v primerjavi z dolarjem, analitiki pa so prepričani, da še ni dosegel dna. Preverili smo, kaj cenejši evro zares pomeni za vse, ki plačujemo z evri, in zakaj na drugem koncu sveta že polnijo kovčke za dopust na stari celini. 

Ruska invazija na Ukrajino, težave z dobavo plina in gospodarske posledice sankcij, ki jih trpi Evropa, so evrsko skupno valuto v primerjavi z evrom potisnile na najnižjo točko v 20 letih. V torek smo z enim evrom lahko dobili le še 1,0007 dolarja, kar je precej manj kot pred začetkom vojne v Ukrajini, ko je bil evro vreden še 1,15 dolarja. 

Kaj to zares pomeni za potrošnike v Evropi? 

Cenejši evro pomeni večje finančno breme za vsa evropska gospodinjstva in podjetja, ki se že sedaj soočajo s finančnimi težavami zaradi rekordno visoke inflacije.

Povedano enostavno, zaradi šibkejše skupne valute bo dražje vse, kar uvozimo v EU, saj je večina uvoženega blaga ovrednotena v dolarjih. Posledično lahko kmalu pričakujemo tudi podražitev lokalnih izdelkov, saj bodo dražje tudi surovine, poroča spletni portal Deutsche Welle. 

V "normalnih časih" bi sicer šibkejši evro pomenil dobro novico vsaj za naše izvoznike, saj bi bili njihovi izdelki cenejši od konkurenčnih, a so zaradi vojne in krize z dobavo plina razmere daleč od normalnih.

Zakaj Američani že pakirajo kovčke?

Na drugi strani pa močnejši dolar, ki bo po napovedih kmalu prvič v zgodovini vreden toliko kot evro, pomeni dobro novico za vse Američane, ki se jim je dopust v Evropi doslej zdaj predrag.

Če so še februarja 1000 dolarjev v EU zamenjali za 900 evrov, bi jih danes dobili že 1000. Zanimanje Američanov za počitnice v Evropi pa je večje kot kadarkoli prej

Dolar kot varna naložba

Vlagatelji v teh za Evropo nemirnih časih vse pogosteje vlagajo v dolar. Ta je po njihovem mnenju precej bolj varna naložba kot evro, saj pričakujejo, da bodo imele ZDA precej manj težav zaradi konflikta med Rusijo in Ukrajino kot pa Evropa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.