28. 5. 2022, 11:27

Kako je izbruhnil ognjenik in kaj imajo s tem morski psi

Profimedia

Satelitski posnetki so ujeli barvno predstavo, kakršne zagotovo ne pričakujete.

Kavachi je podvodni ognjenik v Tihem oceanu, nedaleč od otoka Vangunu, ki je del Salomonovih otokov. Gre za enega najbolj aktivnih ognjenikov v tem delu oceana, saj skoraj neprekinjeno bruha že vsaj od leta 1939, ko so prebivalci bližnjih otokov prvič zabeležili izbruh.

 

NASA Earth Observatory / Joshua Stevens

Kavachi je dobil ime po morskem bogu domorodnih prebivalcev z otokov Vangunu in Nggatokae. Rečejo mu tudi Rejo te Kvachi ali Kavachijeva pečica, pogosto pa kar „Sharkano“ ali ognjenik morskih psov.

Ta vzdevek si je prislužil leta 2015, ko je med raziskovalna odprava ugotovila, da v kraterju ognjenika poleg aktivnih skupnosti mikrobov in rib živita še dve vrsti morskih psov.

Ker ne vejo, zakaj so si te živali za dom izbrale takšno vroče in kislo okolje, se znanstveniki izmotavajo z meglenimi komentarji, kot so „Kavachi je fascinanten naravni laboratorij“ in „Veliko je še skrivnosti, ki jih moramo raziskati.

In res, Nasa že kar nekaj časa spremlja ognjenik, posebej spektakularne izbruhe je s svojimi sateliti posnela že v letih 2007 in 2014. Trenutni izbruh traja že vse od oktobra 2021. Na zadnjih posnetkih je dobro viden zelenkast oblak super vroče in kisle vode sredi oceanske modrine, poroča Smithsonian.

NASA Earth Observatory / Joshua Stevens

Ognjenik bruha razgreto lavo, paro ter koščke kamnin in žveplo, ki včasih dosežejo tudi gladino, saj je njegov vrh le kakšnih 20 metrov pod vodo, vznožje pa dober kilometer globoko. Skozi zgodovino je Kavachi nabruhal celo nekaj otočkov, a jih je morje vedno hitro odplaknilo.

Vsake toliko pride tudi do freatomagmatskih erupcij, pri katerih vroča lava in morska voda reagirata v silovito eksplozijo.

Najzanimivejše vprašanje, s katerim se zdaj ubadajo znanstveniki, je, ali bi lahko imele vrste, ki živijo v tako ekstremnih razmerah in so očitno prilagojene na hitre spremembe v okolju, boljše možnosti, da preživijo spremembe, ki se v svetovnih morjih dogajajo zaradi vpliva človeka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol