R. K. | 24. 10. 2022, 21:44

Kako se tega do sedaj ni nihče spomnil? 20-letnica iz mleka izdelala sredstvo proti komarjem

Profimedia/fotomontaža

Repelent, ki ga je s svojo ekipo izdelala mlada raziskovalka, je stoodstotno organski, ob tem pa ima tudi pozitivne lastnosti za kožo.

Mlada znanstvenica iz Ugande, kjer je najpogostejši vzrok smrti med prebivalci malarija, je zasnovala stoodstotno organsko sredstvo proti komarjem, ki ga je izdelala iz mleka. S tem je poleg zaščite pred prenašanjem bolezni poskrbela tudi, da v državi zavržejo manj mleka. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za razvoj mlekarstva v Ugandi na leto pridelajo kar 2,8 milijarde litrov mleka, a porabijo le tretjino te količine. Večina podeželskih območij namreč nima elektrike in nimajo možnosti, da bi mleko ohranjali pri hladnih temperaturah, zato presežek preprosto zlijejo vstran. Presežno mleko pa je sedaj prišlo še kako prav tudi v bojo proti malariji.

Malarija je smrtonosna bolezen, ki jo povzročajo paraziti, prenašajo jo okuženi komarji mrzličarji. V 46-milijonski Ugandi se z malarijo vsako leto okuži 14 milijonov ljudi, od tega se jih več deset tisoč zdravi v bolnišnici. Najpogostejše žrtve malarije v Afriki so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) otroci, mlajši od pet let. Predstavljajo kar 80 odstotkov vseh smrti.

Organski repelent, ki deluje 12 ur

20-letna Jovia Kisaakye, ki je iz kislega mleka razvila kremo proti komarjem, prihaja iz kmečke družine. Z boleznijo se je srečala tudi od blizu, saj je leta 2007 zaradi malarije umrl njen brat Jeremiah. Star je bil komaj eno leto. Malarijo je imela tudi sama in se zaradi nje večkrat zdravila v bolnišnici. Med študijem statistike pa se je to boleznijo začela podrobneje ukvarjati in pri tem spoznala dva mlada znanstvenika, s katerima je ustanovila podjetje Sparkle Agro Brand, poroča Dnevnik.hr.

Profimedia

Kmalu so začeli delati na losjonu proti komarjem na osnovi mleka v prahu. Pri raziskavah jim je pomagalo tudi ugandsko ministrstvo za zdravje in Nacionalni institut za raziskovanje insektov. Raziskave sprva niso prinesle uspeha, a trojica ni popustila. Prvo uspešno formulo so izdelali leta 2020 in z njo ustvarili repelent, ki je učinovit proti komarjem in deluje 12 ur.

Od izdelka tudi druge koristi

Proizvod vsebuje rastlinske izvlečke in pomaga pri celjenju kože, hkrati pa naredi kožo elastično. Ker je proizvod osnovan na mleku, so s tem pokrbeli tudi, da ugandski kmetje zavržejo manj mleka. Od za njegovo proizvodnjo namreč od malih mlekarn odkupijejo pokvarjeno mleko, s čimer kmetje lažje pokrivajo svoje izgube. Podjetje Sparkle Agro Brand je trenutno vredno nekaj več kot en milijon evrov in ima že več zaposlenih, še piše Dnevnik.hr. 

Njihovo kremo proti komarjem kupujejo lekarne in supermarketi v Ugandi in Demokratični republiki Kongo, pa tudi humanitarne organizacije, ki izdelke razdelijo beguncem. Trojica že razmišlja o razvoju novega insekticida, ki bi bil ravno tako osnovan na mleku. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol