19. 4. 2022, 10:53 | Vir: STA

Londončani se bodo sprehodili skozi zgodovino: na ogled zasebne zbirke angleških kraljic

Profimedia

Ob platinastem jubileju Elizabete II. bodo razstavili dela nekaterih največjih sodobnih umetnikov, ki so na svojih platnih upodobili britanski dvor. Kdaj si jih bodo obiskovalci lahko ogledali?

V britanski avkcijski hiši Sotheby's bodo od 28. maja do 15. junija na ogled portreti angleških kraljic, vse od Marije I. do aktualne monarhinje. Med drugim bo razstavljen tudi portret Elizabete I., ki so ga narisali ob spodleteli španski invaziji na Anglijo leta 1558, prav tako pa tudi redek sodoben portret Marije I.

Angleške in portret sedanje britanske monarhinje Elizabete II., ki ga je naslikal Andy Warhol leta 1985, na spletni strani poroča britanski The Guardian.

Profimedia

Na ogled bo tudi 50 tiar, ki so jih posodile aristokratske hiše iz Združenega kraljestva in Evrope. Na tak način bodo prikazali zgodovino tiar od poznega 18. stoletja, ko sta tiare v dvorno modo uvedla Napoleon Bonaparte in cesarica Josephine. Med drugim bo mogoče videti diamantno tiaro iz leta 1880 ter tiaro iz turkiznega kabošona in diamantov francoske draguljarne Van Cleef & Arpels iz 60. let prejšnjega stoletja.

Razstava je del umetniškega festivala avkcijske hiše Sotheby's ob platinastem jubileju Elizabete II., ki vključuje tudi glasbene dogodke in predstave, na katerih bodo med drugim nastopili igralka Joanna Lumley, avtor Michael Morpurgo in zgodovinar Tristram Hunt.

Na razstavi redkih rokopisov bodo med drugim prikazali smrtno obsodbo Thomasa Percyja, sedmega grofa Northumberlanda, ki jo je podpisala Elizabeta I. in zapečatila s svojim tajnim pečatom.

Profimedia

Vrhunec dogodkov bo dražba 29. junija, na kateri bodo dela od starih mojstrov do velikanov 20. stoletja in nekaterih največjim sodobnih umetnikov. Na prodaj bo tudi novi portret Elizabete II., ki ga je ustvaril Chris Levine.

Profimedia

"Velika Britanija je že dolgo znana po svoji ustvarjalnosti in kraljica je bila na čelu tega v času svoje vladavine - tako kot skrbnica zbirke svetovnega razreda kot navdih za umetnike, oblikovalce in še več," je povedala Frances Christie, namestnica predsednika avkcijske hiše Sotheby's za Združeno kraljestvo in Irsko.

"Njeno veličanstvo bo prva britanska monarhinja ali monarh, ki bo obeležila 70 let na prestolu, kar je odlična priložnost za Sotheby's, da s svojim edinstvenim položajem na čelu tako umetnosti kot razkošja slavi ustvarjalnost v vseh njenih oblikah, umetnosti, glasbi, literaturi, hrani, modi in uprizoritveni umetnosti," je dodala Frances Christie.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol