25. 5. 2022, 19:56 | Vir: STA

Kakšen je bil motiv za šolski pokol v Teksasu?

Profimedia

Starši so morali v torek dolgo čakati na informacije o svojih otrocih in nekateri so šele naslednji dan izvedeli, kdo je živ in kdo ni.

Teksaški in zvezni policisti še vedno ne vedo, kaj je 18-letnega Salvadorja Ramosa prignalo, da je v torek na osnovni šoli zahodno od San Antonia pobil 19 otrok in dve učiteljici.

Poročanje ameriških medijev na podlagi izjav nekdanjih sošolcev in znancev sicer postopoma sestavlja podobo motene osebe.

Sprl z babico in jo ustrelil

Ramos ni dokončal srednje šole. Napad je izvedel na dan, ko so njegovi sošolci diplomirali, potem ko se je doma sprl z babico in jo ustrelil. Poročila o njeni usodi so zmedena in zaenkrat ni povsem jasno, ali je mrtva ali hudo ranjena.

Po tem zločinu se je v begu pred policijo odpeljal s poltovornjakom, oborožen z dvema polavtomatskima puškama in strelivom, ter se zaletel v bližini osnovne šole Robb v domačem kraju Uvalde. Od tam je nato odšel v šolo, si izbral učilnico 4. razreda, se v njej zabarikadiral in začel pobijati. Preden so ga pokončali policisti, je ubil 19 otrok in dve učiteljici.

Različna poročanja

Tiskovni predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Christopher Olivarez je dejal, da ga je pokončala taktična enota policije, po drugi strani pa se vrstijo poročila, da je to storil agent mejne straže, ki je bil v bližini šole. Ta naj ne bi čakal na okrepitve, ampak naj bi sam vdrl v učilnico ter strelca ubil, pri čemer naj bi bil tudi sam lažje ranjen. Poleg tega naj bi bil ranjena še en ali morda dva policista.

Olivarez je poleg tega dejal, da je Ramos streljal le v eni od učilnic, vendar pa poročila o starosti ubitih otrok omenjajo stare od sedem do deset let.

Starši so morali sicer v torek dolgo čakati na informacije o svojih otrocih in nekateri so šele naslednji dan izvedeli, kdo je živ in kdo ni. Potrjeno je, da sta umrli dve učiteljici Irma Garcia in Eva Mireles.

Nesramen do sodelavcev

Ramos si je puški in strelivo kupil sam kot darilo za 18. rojstni dan. To je pred dobrim tednom dni storil povsem zakonito, s tem pa se je potem celo hvalil po instagramu in objavljal fotografije orožja. A to za Teksas niti ni neobičajno.

Mediji, kot so Washington Post, Daily Beast, New York Times, CNN in drugi, še poročajo, da je fant delal v restavraciji s hitro hrano Wendy's, kjer naj bi bil nesramen do sodelavcev. Prav tako naj bi bil vedno pripravljen na prepir in celo pretep v šoli, kjer je bil tarča zasmehovanja zaradi matere narkomanke, revščine, načina oblačenja in barvanja trepalnic.

Kot številni drugi najstniki je na družbenih medijih objavljal vse mogoče, vendar za zdaj ni prišlo na dan nič takega, kar bi napovedovalo napad na šolo - razen bahanja z orožjem in enega samega zapisa o tem, naj bodo otroci pozorni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.