2. 6. 2022, 15:30 | Vir: STA

Kakšna kazen grozi bolnišnici, kjer niso hoteli opraviti splava hudo prizadetega ploda?

Profimedia

Hrvaška zdravstvena inšpekcija še vedno preučuje odmeven primer nosečnice Mirele Čavajda, medtem pa tamkajšnjo javnost že pretresa nov incident, povezan s splavom.

Zdravstvena inšpekcija na Hrvaškem je uvedla postopek proti bolnišnici Sveti Duh zaradi kršenja pravic Mirele Čavajda, ker ni prejela informacij o odločitvi glede njene zahteve za prekinitev nosečnosti, so potrdili na ministrstvu za zdravstvo. Hrvaško javnost ta teden vznemirja še en primer, povezan s splavom.

Profimedia

Mirele niso obvestili o njenih pravicah

Zdravstvena inšpekcija je ugotovila, da je prvostopenjska komisija KB Sveti Duh o zahtevi Mirele Čavajda odločala 3. maja letos, pacientke pa ni obvestila o svoji odločitvi. Prav tako je ni obvestila, da se ima pravico obrniti na drugostopenjsko komisijo v KBC Zagreb.

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da je bolnišnica s tem prekršila zakon o pravicah pacientov, po katerem imajo "pacienti pravico do popolne obveščenosti o poteku postopka nudenja zdravstvene zaščite".

Twitter/Ivana Tomić

Kršiteljem grozi denarna kazen

Za takšne prekrške je predvidena kazen od 10.000 kun (1327 evrov) do 50.000 kun (6637 evrov) za bolnišnico in 5000 kun (664 evrov) do 10.000 kun za odgovorno osebo, v tem primeru direktorico bolnišnice Ana-Mario Šimundić.

KB Sveti Duh je bila ena od štirih zagrebških bolnišnic, ki so Mireli Čavajda zavrnile prekinitev nosečnosti, ko je bila v šestem mesecu nosečnosti. Za prekinitev nosečnosti se je odločila, ko je izvedela, da ima njen otrok na možganih ogromen tumor, zaradi katerega bi se rodil hudo prizadet ali pa bi kmalu po porodu umrl.

Profimedia

Hrvaško javnost pretresa še en podoben primer

V javnost je ta teden sicer prišel še en primer, povezan s splavom, ki se je zgodil v kliničnem centru v Osijeku.

Pacientka je v osiješko bolnišnico prišla opravit kirurški splav, tri tedne po opravljenem postopku pa je na pregledu pri svoji ginekologinji izvedela, da je še vedno noseča.

"Zdravnica je opravila ultrazvok in me bledo pogledala. Dejala je le: nosečnost je še vedno prisotna. Ultrazvok je obrnila proti meni, na njem pa se je videlo, da je vse v redu, plod je bil nedotaknjen, zdrav. Bila je šokirana, saj je vedela, da sem šla na kirurški poseg, ne pa medikamentozni, zato ji je bilo neverjetno, da se lahko zgodi kaj takega," je povedala za 24sata.

Profimedia

Na koncu je morala poseg opraviti v tujini

Ko je splav želela ponoviti, jo je komisija zavrnila, ker je bil zakonski rok, deset tednov nosečnosti, že mimo. Na koncu je splav sredi aprila opravila v Amsterdamu na Nizozemskem.

Hrvaški mediji so se za komentar obrnili na KBC Osijek, kjer jim na novinarske poizvedbe niso odgovorili. Z ministrstva za zdravstvo pa so sporočili, da bodo, če je dokumentacija, ki jo je pacientka posredovala novinarjem, avtentična, v bolnišnico poslali zdravstveno inšpekcijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.