R. K. | 13. 8. 2022, 09:13

Kakšne poškodbe je utrpel slavni pisatelj, ki so ga napadli na odru?

Profimedia/fotomontaža

Priče navajajo, da je napadalec pred Rushdiejevim govorom stekel na oder in ga napadel s pestmi. Pisatelja je tudi najmanj enkrat zabodel.

75-letni pisatelj Salman Rushdie, ki so ga nedavno napadli pred govorom na prireditvi v New Yorku, je v incidentu utrpel hujše poškodbe. Po besedah njegovega agenta je priključen na umetno predihavanje in ne more govoriti.

Zabodel ga je v vrat in trebuh

Po navedbah prič je moški med napovedjo pisateljevega govora stekel na oder in ga s pestmi napadel v predel v predel vratu in prsi. Pri tem ga je tudi najmanj enkrat zabodel v vrat in trebuh. Po spletu je zaokrožil tudi videoposnetek, na katerem je videti udeležence dogodka, ki hitijo na oder pomagat napadenemu. Napadalca so prisotni zadržali na kraju, nato ga je prijela policija.

Rushdieju je po napadu pomagal zdravnik, ki je bil med občinstvom, kmalu zatem pa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer je prestal večurno operacijo.

Pisatelj hudo poškodovan

Večkrat nagrajeni pisatelj trenutno ne more govoriti, priključen pa je na umetno predihavanje. Njegov agent Andrew Wylie je sporočil, da bo najverjetneje ostal brez enega očesa, poškodovana pa ima tudi jetra in živčevje na roki. Poškodovan je tudi povezovalec programa na prireditvi, ki je utrpel lažjo poškodbo glave.

Rushdie se zaradi svojega romana Satanski stihi iz leta 1988 že desetletja sooča z grožnjami s smrtjo. Leta 1989 je namreč takratni iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel fatvo oziroma smrtno obsodbo. Ajatola je nato še istega leta umrl. Fatva pa je ostala v veljavi do danes. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.