J. B. | 27. 2. 2023, 10:22

Kaos na Hrvaškem se nadaljuje: Dalmacija odrezana od preostalega dela države, poglejte, kako so ujeti potniki preživeli noč (FOTO)

Profimedia

Naši južni sosedi se še naprej soočajo s hudimi vremenskimi nevšečnostmi. Tamkajšnji mediji poročajo o težavah epskih razsežnosti.

Hrvaška ostaja v primežu hudih vremenskih nevšečnosti, ki težave povzroča predvsem v prometu. Na številnih cestah se je zgodil prometni kolaps, Dalmacija pa še naprej ostaja odrezana od preostale Hrvaške. Za reško regijo je bil medtem vklopljen rdeči alarm, in sicer predvsem zaradi močnega vetra.

Profimedia

Kot poroča HAK, so zaprte vse ceste, ki vodijo proti morju. "Zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer, ki jih povzročata sneženje v Liki in Gorskem kotarju ter močna burja in orkanskimi sunki na obali, trenutno ni proste smeri ceste za nobeno skupino vozil iz smeri Dalmacije proti notranjosti oziroma obratno. Poteka zimsko vzdrževanje cest, zato prihaja do pogostih zastojev za vozili zimskih služb, ki se premikajo počasneje," so sporočili iz HAK.

Edini poti vodita skozi BiH

Kljub vsemu obstajata dve možni poti, po katerih se da priti v Dalmacijo in obratno. Obe vodita skozi Bosno in Hercegovino, odgovorni pozivajo, naj ju vozniki koristijo le v primeru najnujnejših opravkov. "Vse namestitvene zmogljivosti v okoliških mestih so bile polne, zato je moralo veliko število ljudi prenočiti v športnih dvoranah, vrtcih in drugih objektih, pripravljenih za sprejem potnikov," poroča N1.

"Bilo je kar težavno, predvsem od Male Kapele do Sv. Roka, a ko so nas pred predorom preusmerili proti Gospiću, je vse delovalo brezhibno. Otroci so bili malo v paniki. Ljudje v Gospiću so nas toplo sprejeli in organizirali hrano, spanje in vse drugo," je poudaril Ivan Rapan, eden tistih, ki jih je snežna ujma ujela na cesti.

Da bi se razmere kaj hitro uredile, ni pričakovati. Čez noč je dele Hrvaške še dodatno pobelil sneg, ponekod v gorah je padlo skoraj meter snega. Čez dan naj bi še naprej snežilo.

Na terenu je trenutno 22 pripadnikov hrvaške reševalne službe iz Zadra, Splita in Šibenika. 

Številni ljudje ostajajo ujeti na cestah, ki vodijo proti Dalmaciji oziroma iz Dalmacije proti notranjosti države. Ljudje so zasedli obcestna postajališča, se greli v notranjosti, spali kar na stolih in tudi po tleh. "Zjutraj smo skuhali toliko kave, da se je skoraj pokvaril avtomat," je dejal eden od zaposlenih na bencinski postaji blizu Gospića.

Medtem so številni ostali v svojih jeklenih konjičkih, s katerimi pa ne morejo ne naprej ne nazaj. Tem so reševalci že priskočili na pomoč, gorski reševalci iz Zadra pomagajo kar s snežnimi sanmi.

Zmanjkalo mu je goriva

Nekdo je obstal na zasneženi cesti pri Svetem Roku, kmalu mu je zmanjkalo goriva in ostal je brez gretja. Reševalci so se uspeli prebiti do njega in mu priskočiti na pomoč.

Profimedia

Težave na cestah se dogajajo zaradi zdrsov, nekateri so se na pot odpravili kar z letnimi pnevmatikami. Policija in hrvaška gorska reševalna služba sta državljane pozvala, naj ostanejo doma.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol