P.M. | 10. 9. 2022, 11:30

FOTO: Kdo je Karlu III. ob uradni razglasitvi stal ob strani?

Profimedia

Najstarejšega sina Elizabete II. je za novega kralja potrdil poseben svet. Na slovesnosti v londonski palači svetega Jakoba je imel ob sebi dva pomembna družinska člana.

V posebnem svetu, ki je Karla III. potrdil za novega kralja, sedijo visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha. V polni dvorani je bilo med slovesnostjo zaslediti kar nekaj nekdanjih britanskih premierjev, med drugim Borisa Johnsona in Tonyja Blaira. Poročevalci BBC-ja so se ob tem večkrat pošalili, da jim je končno uspelo "stopiti skupaj".

Profomedia

"Zavedam se svojih dolžnosti"

Ko je novi kralj prebral uradno izjavo, sta ob njem stala sin princ William in kraljeva soproga Camilla. V svojem govoru je Karel III. dejal, da se zaveda dolžnosti, ki ga sedaj čakajo ter da je pripravljen na izzive.

"Nenehna podpora moje ljubljene žene me močno hrabri," je tudi dejal novi kralj.

Kdaj bo Karel III. slovesno okronan, še ni znano, predvidoma se bo to zgodilo čez več mesecev.

Profimedia

Po tem ko je Charles postal kralj, je sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku. William je zdaj naslednji v vrsti za položaj britanskega kralja.

Po seji sveta so na balkonu palače slovesno prebrali razglas o tem, da je Karel III. novi britanski vladar. Ob tem so zaigrali tudi britansko himno, ki se sedaj namesto Bog obvaruj kraljico glasi Bog obvaruj kralja.

Kasneje bodo razglas prebrali še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

Profimedia

Zadnja pot kraljice Elizabete II.

Medtem so v škotski prestolnici Edinburg zaprli ceste in postavljajo ovire za prihod kraljičine krste.

Krsto bodo iz gradu Balmoral prenesli v palačo Holyroodhouse v nedeljo, kjer se bodo ljudje od kraljice lahko poslovili. Kraljičino krsto bodo v London pripeljali v torek, poroča N1.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec