15. 10. 2023, 22:27 | Vir: STA

Prebivalci Gaze trepetajo pred kopenskim napadom: kdaj se bo začela izraelska ofenziva?

Profimedia

Načrtovani vdor na območje Gaze naj bi Izrael preložil zaradi vremenskih razmer, prav tako pa na državo pritiskajo Združeni narodi ...

Izraelska vojska je potrdila, da je palestinsko skrajno gibanje Hamas ugrabilo 155 ljudi iz Izraela ter jih odpeljalo v Gazo. Izrael se sicer pripravlja na kopensko ofenzivo na Gazo, pri tem so prebivalce severnega dela enklave pozvali, naj se umaknejo na jug. Doslej naj bi se jih preselilo 600.000, je sporočila izraelska vojska.

Tiskovni predstavnik vojske je zvečer potrdil, da je Hamas pred dobrim tednom ugrabil 155 ljudi. Vojska bo storila vse, da jih pripelje domov, je dejal. S sorodniki žrtev naj bi se sestal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izrael, ki se pripravlja na kopensko ofenzivo na Gazo, je več kot milijon Palestincev pozval, naj se s severnega dela umaknejo na jug. Kot je povedal predstavnik izraelske vojske, se jih je doslej preselilo 600.000.

Profimedia

Datum ofenzive

Kdaj se bo začela ofenziva, ni znano. Vojska je popoldne sporočila, da čaka na politično odločitev o tem, po poročanju medijev pa naj bi Izrael načrtovani vdor na območje Gaze preložil za nekaj dni zaradi vremenskih razmer.

Izrael se sicer sooča s pritiskom Združenih narodov in več držav, naj odloži kopensko invazijo na Gazo, dokler civilisti ne dobijo možnosti, da se umaknejo iz severnega dela palestinske enklave. V Gazi je tudi več tujih državljanov. Ti se bodo lahko umaknili v Egipt, saj naj bi v ponedeljek odprli mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom.

Preko tega prehoda pa naj bi v Gazo prišla tudi nujna humanitarna pomoč. Zaradi izraelskih zračnih napadov mejni prehod trenutno ne obratuje. To je sicer edini prehod na območje Gaze, ki ni pod nadzorom Izraela.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol