N.Z. | 5. 4. 2022, 12:15

Kdo LAŽE? Britanci so preverili ruske navedbe o tem, da je zločin v Buči insceniran!

Ukrajinski predsednik Zelenski v Buči, 4. aprila.

profimedia

Ukrajina je obtožila Ruse za masaker, ti pa očitke zavračajo, češ da je vse skupaj insceniral kijevski režim.

Fotografije in posnetki mrtvih na ulicah ukrajinskega mesta Buča potem, ko so se od tam umaknili ruski vojaki, so šokirali svet. BBC poroča, da so dopisniki iz teh koncev Ukrajine poročali o še več prav takšnih prizorih mrtvih na ulicah.

Ukrajina je za pokol obtožila Ruse, oni pa vračajo z očitki, da je vse skupaj zrežirano.

Tudi zato je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal, da bodo novinarji dobili popoln dostop do mest tega področja: »Dovolili bomo popoln dostop novinarjem v Bučo in v druga osvobojena mesta Ukrajine. Na stotinam novinarjev celega sveta. V našem interesu je, da jih je tam na tisoče. Kar največ! Da svet vidi, kaj je Rusija naredila!«

Zelenski je nato še opozoril, da bo Rusija skušala prikriti sledove nasilja, storjenega na ulicah ukrajinskih mest.

»Že skušajo prikriti dejstva. A jim to ne bo uspelo. Ne morejo prevarati celotnega sveta,« dodaja Zelenski, ki ne more več skriti, kako zelo so ga prizadeli nedavni dogodki (poglejte tvit spodaj).

BBC z lastno raziskavo

Pri BBC so uvedli preiskavo ruskih navedb na podlagi objavljenih posnetkov, fotografij in drugih dostopnih informacij.

Med temi posnetki je tudi viralni video, ki iz vozečega avtomobila snema mrtva telesa o cesti.

V proruskih objavah na družbenih omrežjih je bila prikazana upočasnjena verzija videa, s čimer naj bi ti skušali dokazati, da se je roka na enem od mrtvecev premaknila.

Rusko veleposlaništvo v Kanadi je prav ta posnetek nato delilo na Twitterju s pripisom, da je očitno, da gre za ’prirejen posnetek’.

Omenjen posnetek je precej zrnat in slabe kvalitete, vendar je podrobna analiza že pokazala, da trditve o ’premikajoči se roki’ ne držijo. To, kar se premika, je oznaka v desnem kotu vetrobranskega stekla vozila, pojasnjujejo pri BBC.

Avtomobil v tem istem posnetku nato obvozi mrtvega, ki leži ob pločniku in polomljeni rjavi ograji. Medtem ko vozilo vozi dalje, naj bi se po navedbah proruskih objav položaj tega telesa spremenil, kar naj bi bio vidno v desnem stranskem ogledalu. Upočasnjen posnetek nato dokaže, da položaj telesa v resnici izkrivlja vbočenost stranskega ogledala, zaradi česar se zdijo bolj ukrivljene tudi okoliške hiše.

Pa mrtvaška otrdelost?

»Poseben dvom vzbuja dejstvo, da mrtva telesa, katerih fotografije je objavil kijevski režim, niso otrdela po najmanj štirih dneh,« še navajajo Rusi, medtem pa je nek sodni patolog, ki je pred leti raziskoval vojne zločine na Kosovu in v Ruandi, za BBC že povedal, da t. i. rigor mortis (torej pojav krčenja in otrdelosti mišic) po preteku štirih dni običajno uplahne.

Rusi prav tako trdijo, da na truplih ni tipičnih mrtvaških lis. Isti patolog je za BBC nato povedal, da videz nekoga, ki je umrl zaradi strelne rane ali kakšnega drugega nasilja, variira glede na uporabljeno orožje, oddaljenost strelca in podobno.

Rusko obrambno ministrstvo nato še navaja, kako 'niti eden prebivalec Buče ni umrl, dokler so bili tam ruski vojaki', pa vendar se kar kopičijo dokazi, ki govorijo o nasprotnem. Likvidacije so se dogajale, ljudem pa so prepovedovali odhajati iz hiše z grožnjo, da bodo ustreljeni na mestu.

Pri BBC še dodajajo, da so ruski vojaki množično vdirali v hiše in jih ropali, medtem ko se je civilno prebivalstvo skrivalo v kleteh.

Čakanje na ’dokumente’!

Do tega trenutka so popolnoma ovrgli ruske navedbe, da so 30. marca zapustili Bučo, prvi posnetki mrtvih na ulicah pa naj bi se pojavili šele štiri dni po njihovem odhodu.

Da to ne drži, dokazujejo objave novinarske agencije AFP. Ti so prve fotografije trupel objavili že 2. aprila, viralni video, ki je posnet iz avtomobila, pa je bil na družabnih omrežjih objavljen že 1. aprila.

Kaj zdaj?

Rusija obljublja, da bo v ponedeljek objavila ’dokumente’, ki naj bi pričali ’o pravi naravi’ dogodkov v Buči. To naj bi storili na novinarski konferenci, ki naj bi bila ob 21.30 po srednjevropskem času na sedežu Združenih narodov v New Yorku.