18. 4. 2022, 17:41

Kdor uporablja proruski znak ''Z'' bo kazensko preganjan

Profimedia

Zakaj podpirati vojno? Kaj se dogaja v glavah tistih, ki se jim zdi to sprejemljivo?

Nemški tožilci preiskujejo osebe, ki uporabljajo proruske simbole. Od 24. februarja je bilo sproženih več kot 140 preiskav zaradi zagovarjanja ruske vojne v Ukrajini.

V Nemčiji uvajajo vse več preiskav proti ljudem, ki s simbolom Z izražajo svojo podporo ruski invaziji. Od 24. februarja je bilo sproženih več kot 140 preiskav zaradi zagovarjanja ruske vojne v Ukrajini. Večina teh preiskav vključuje uporabo simbola Z.

Kaznivo dejanje

Bel "Z" je pogosto mogoče videti na ruskih tankih in uniformah. Označuje slogan "za zmago". Pogosto ga je mogoče videti na zgradbah, avtomobilih in oblačilih zunaj vojnega območja in uporablja se na družbenih omrežjih.

Da pa vsi Rusi ne podpirajo vojne, je pokazal tudi aktivist, ki je v ruskem mestu Kostroma zrušil znak ''Z'' v znak protesta proti invaziji na sosedo Ukrajino. 

Podpiranje zločina in zločincev

Uporaba simbolov se lahko šteje za "podpiranje zločina", če je mogoče dokazati povezavo z vojno v Ukrajini, menijo na ministrstvu za notranje zadeve zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Po 140. členu Kazenskega zakonika se lahko osebe, ki uporabljajo simbol, kaznujejo z zaporom do treh let ali denarno kaznijo.

Tako pa je na svoji stavbi ruskko državno podjetje Gazprom ''razstavilo'' znak ''Z''. So se zta to potezo odločili sami v podjetju, ali je ukaz prišel od zgoraj? 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol